Συνταγές
Κέικ με καραμελωμένα μήλα και γλάσο καραμέλας
Η Συνταγή είναι από κ. Γιώτα Πιπερτζή – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης”.
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
200 γρ μαργαρίνη μαλακή
250 γρ χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκαλι
250 γρ ζάχαρη καστανή
100 γρ καρύδια τριμενα
1 φαρινα αλεύρι 500 γρ
4 αυγά
1 βανίλια
Μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
1 κιλό μήλα κομματάκια
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
Λίγο μοσχοκάρυδο
1κουταλακι κανέλλα
Για το γλασο
50 γρ μαργαρίνη
1 φλιτζάνι εβαπορέ
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1 φλιτζάνι άχνη
Μια πρέζα αλάτι
Μια βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα μήλα κομματάκια και τα βάζουμε σ3 μεγάλο τηγάνι αντικολυτικο ρίχνουμε την ζάχαρη την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να καραμελωσουν περίπου 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε το βούτυρο για την ζύμη να αφρατεψει ρίχνουμε την ζάχαρη ένα ένα τα αυγά το αλεύρι και το χυμό εναλλάξ και τέλος τα καρύδια.
Ρίχνουμε τέλος και τα μισά μήλα τα υπόλοιπα θα τα βάλουμε από πάνω και ανακατεύουμε αν θα βάλουμε την ζύμη όλη θέλει ταψί 30 νούμερο μεγαλουτσικο ή φόρμα με 12 θήκες και την υπόλοιπη ζύμη την βάζουμε σε ταψάκι που άνοιγει νούμερο 26.
Κόβουμε κομματάκια λαδόκολλα και βάζουμε στις θήκες τις πάτησα με ενα ποτήρι όπως στην φώτο και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γεμάτη την υπόλοιπη ζύμη την βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα μήλα που κράταμε βαζουμε στα ατομικά κεκακια από πάνω με ένα κουταλάκι και τα υπόλοιπα τα βαζουμε πάνω στο κέικ όπως στην φώτο το κέικ το ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά
Και τα ατομικά στους 180 για 35 λεπτά. Μέχρι να ψηθούν φτιάχνουμε το γλασο
Σε ενα κατσαρόλακι λιώνουμε το βούτυρο ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει ενα ωραίο χρώμα αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις λίγο γίνει χλιαρό ρίχνουμε την άχνη και ανακατεύουμε να λειώσει.
Οταν κρυώσουν τα γλυκά τα περιχύνουμε με γλασο
Η Συνταγή είναι από κ. Γιώτα Πιπερτζή – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης”.