Connect with us

Κρεας

Η πιο τραγανή παντσέτα φούρνου που έχετε ποτέ δοκιμάσει και φτιάξει μόνοι σας!

Βελούδινο κρέας + τραγανή πέτσα ; γίνεται! 1η τεχνική : Μαρινάρισμα 2 ημερών σε αλάτι και σόδα Το μαρινάρισμα σε ελαφριά άλμη δίνει υγρασία και νοστιμιά στο κρέας. Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά αν θέλουμε να δώσουμε αρωματικό χαρακτήρα στο κρέας. Αν το χοιρινό είναι καλοαναθρεμμένο, αλάτι και πιπέρι είναι αρκετό. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε σκόρδο, αστεροειδή […]

Published

on

tragani pantseta 01

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Βελούδινο κρέας + τραγανή πέτσα ; γίνεται!

1η τεχνική : Μαρινάρισμα 2 ημερών σε αλάτι και σόδα

Το μαρινάρισμα σε ελαφριά άλμη δίνει υγρασία και νοστιμιά στο κρέας. Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά αν θέλουμε να δώσουμε αρωματικό χαρακτήρα στο κρέας. Αν το χοιρινό είναι καλοαναθρεμμένο, αλάτι και πιπέρι είναι αρκετό. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε σκόρδο, αστεροειδή γλυκάνισο, δάφνη, κάρδαμο, κανέλα, μαραθόσπορο, μουστάρδα, λεμόνι, μανταρίνι κλπ.

Τα μυρωδικά θα δώσουν γεύση, όμως δεν θα επηρεάσουν το ξανθό, ορεκτικό, χρώμα της τραγανής πέτσας.

Η προσθήκη μαγειρικής σόδας στην άλμη βοηθά να σπάσει ο συνδετικός ιστός στο κρέας και στην πέτσα, για να γίνει “βελούδο” στο ψήσιμο. Μην ξεχνάτε πως κάποτε φουσκώναμε τα ρεβύθια με λίγη σόδα. Αν ανησυχείτε για τη γεύση, σας λέω πως δεν θα καταλάβετε καν την συμβολή της.

2η τεχνική: Κόψιμο της πέτσας 

Το κόψιμο της πέτσας βοηθά:

  • να μπει η άλμη πιο καλά μέσα στο λίπος και το κρέας
  • στο καλύτερο ψήσιμο, γιατί εκτίθεται μεγαλύτερη επιφάνεια υποδόριου λίπους στη θερμοκρασία του φούρνου
  • στο στράγγιγμα του λίπους ανάμεσα στις τομές

Ιδανικά μπορούμε να ψήσουμε την παντσέτα, όχι σε οριζόντια θέση, αλλά μισοσηκωμένη πάνω σε κλαδιά αμπελιού από την μια πλευρά ώστε να ρέουν εύκολα τα υγρά προς το ταψί.

3η τεχνική : Η διαφορά θερμοκρασίας

Το σιγανό ψήσιμο (120 βαθμούς για 8 ώρες) βοηθά το κρέας να μαλακώσει και να μελώσει ενώ το λίπος που σιγολιώνει δεν αφήνει το κρέας να στεγνώσει. Όταν λέω πως έτρωγα “βελούδο” το εννοώ. Το κρέας λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Αν έχετε δοκιμάσει να ψήσετε μπουτάκι χοιρινό στο φούρνο, θα έχετε διαπιστώσει πως το σιγανό μαγείρεμα δεν κάνει τραγανή την πέτσα αλλά μαλακή και λαστιχωτή, σαν τσίχλα.

Αυτό που κάνει την πέτσα του χοιρινού αξιόλογο έδεσμα για το τραπέζι σας, είναι :

  • να γίνει φουσκωτή και κρουστή
  • να την χτυπάς με το μαχαίρι και να κάνει υπόκωφο ήχο
  • να την κόβεις εύκολα
  • να είναι φουσκωτό το λίπος από κάτω, γεμάτο παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα
  • να σπάει με τον τραγανό ήχο τσιπς στο στόμα

Αυτό το πετυχαίνουμε μόνο με ψήσιμο στον αέρα στην υψηλότερη θερμοκρασία που πιάνει ο φούρνος (ιδανικά στους 260 βαθμούς) για 20 λεπτά, μετά το σιγανό ψήσιμο του κρέατος.

Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία από τους 120 στους 260 βαθμούς, το νερό και ο αέρας που βρίσκεται στο δίκτυο των πρωτεϊνών δημιουργούν φουσκίτσες αέρα που μεγαλώνουν και παγιδεύονται κάτω από την πέτσα. Φουσκώνουν το στρώμα του λίπους και λεπταίνουν την πέτσα η οποία γίνεται τραγανή καθώς χάνει την υγρασία της.

Το ψήσιμο στο γκριλ δεν δίνει το ίδιο αποτέλεσμα, όπως ο καυτός αέρας που κυκλοφορεί γύρω από το κρέας.

Περισσότερα στο :  tastefull

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές11 ώρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές13 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές15 ώρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές17 ώρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές19 ώρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές21 ώρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές1 ημέρα ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές2 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές3 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Αμερικανικές τηγανίτες εύκολες και αφράτες – Η πιο απλή συνταγή !

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένα τυροπιτάκια για όλες τις ώρες ζεστά ζεστά, νόστιμα ιδανικά για πάρτι και σνακ

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και θα μας θυμηθείς

Συνταγές4 ημέρες ago

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για τα πιο νόστιμα κουλούρια του Πάσχα

Συνταγές5 ημέρες ago

Υπέροχοι γίγαντες φούρνου μαγειρεμένοι με πολύ μεράκι

Συνταγές5 ημέρες ago

Αρωματικοί ρεβυθοκεφτέδες – οι πιο λαχταριστοί που έχετε δοκιμάσει!

Exit mobile version