Συνταγές
Αγαπημένη πουτίγκα γεμάτη γλυκές αναμνήσεις
Νόστιμη συνταγή από “Margarita Kariwtou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
Για το σιρόπι:
250γρ. ζάχαρη
250γρ. νερό
1 στίκ κανέλα
2-3 φλούδες από λεμόνι
Για την καρυδόπιτα ( κρύα) :
125γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (όχι λιωμένο )
160 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια ή 1κγ υγρή
100 γρ.φρυγανιά τριμμένη
2- 3 αυγά μεσαία
80 -100γρ. καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κγ κοφτό γαρύφαλλο σε σκόνη
10 γρ μπέικιν πάουντερ (μισό φακελάκι)
1 πρέζα αλάτι
* βούτυρο και αλεύρι για το ταψί πρίν το ψήσιμο
Για την κρέμα:
3 φακελάκια Άνθος αραβοσίτου βανίλια ( περπ.140γρ. )
825γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
825γρ. νερό
130 γρ. ζάχαρη
1 /2 κγ. κοφτό αλάτι
* 2-3 κρόκους αυγών ελαφρά χτυπημένους (προαιρετικά)
* Κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι ( καυτό) :
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από το λεμόνι
Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση ( 6-8 λ) και να λιώσει η ζάχαρη
Αποσύρουμε και σιροπιάζουμε την κρύα καρυδόπιτα
Για την καρυδόπιτα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180β, στις αντιστάσεις
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε! Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αβγό για να προσθέσουμε το επόμενο
Σε ένα μπλεντεράκι βάζουμε τα καρύδια, το γαρύφαλλο, την κανέλα και χτυπάμε να γίνουν χοντροκομμένα ή όπως αλλιώς μας αρέσει
Μεταφέρουμε τα καρύδια σε ένα μπώλ και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, το μπέικιν και το αλάτι
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί περπ. 27×34 εκ. και απλώνουμε το μείγμα μας
Ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 32-40 λεπτά αφού δοκιμάσουμε με το μαχαίρι ,αν βγαίνει στεγνό πριν το ξεφουρνίσουμε
Αφαιρούμε και αφού κρυώσει καλά περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας
Αφήνουμε πάλι να κρυώσει και να απορροφηθεί τελείως το σιρόπι
#Εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε καυτό γλυκό – κρύο σιρόπι
#Επίσης αν θέλουμε να έχουμε πιο φουσκωτή καρυδόπιτα επιλέγουμε μικρότερο ταψί ή διπλασιάζουμε τα υλικά καρυδόπιτας και σιροπιού (ενώ της κρέμας τα αφήνουμε ίδια)
Για την κρέμα:
Ακολουθούμε τις οδηγίες του φακέλου
Αποσύρουμε μόλις πήξει η κρέμα μας και όσο είναι ακόμα καυτή προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας γρήγορα να ομογενοποιηθούν και να παστερειωθούν συγχρόνως
Την ρίχνουμε όπως είναι καυτή στην κρύα σιροπιασμένη καρυδόπιτα
Μετά από 5-10 λ πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα
*Αν θέλουμε και με τρούφα σοκολάτας
Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό μας το βάζουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ μέχρι την στιγμή που θα σερβίρουμε και συνεχίζουμε να το διατηρούμε εκεί
Νόστιμη συνταγή από “Margarita Kariwtou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”