Συνταγές
Ψωμάκι πολυτελείας με σίγουρη επιτυχία… Θα το φτιάξεις άπειρες φορές!
Η Συνταγή είναι από την κ.Γωγώ Γρηγοριάδου -εκτέλεση από κ. Stayroyla Mpalli – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”
Υλικά
200 ml κρύο γάλα
200 ml βραστό νερό
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 σφηνοποτηρο ελαιόλαδο
620 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο
(Εγώ βάζω 400 γραμμάρια σκληρό αλεύρι για τσουρέκι και 220 γραμμάρια φαρίνα η για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό χτυπημένο για το αλειμμα (αραιωμένο με λίγο νερό)
Σουσάμι
Εκτέλεση
Στο μπωλ που θα ζυμωσουμε βάζουμε την ζάχαρη το βραστό νερό και το κρύο γάλα , Το νερό πρέπει να είναι βραστό και το γάλα κρύο,έτσι θα πετύχουμε την σωστή θερμοκρασία για να μην “κάψουμε” την μαγιά..
Προσθέτουμε την μαγιά, ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί η μαγιά στο μείγμα μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να αφρισει το μείγμα..
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι χτυπώντας στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ
Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιογενής και ελαστική περίπου 5 λεπτά..σκεπάζουμε με μεμβράνη και το ξανά βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Περιπου 20-30 λεπτα..Ξεφουσκωνουμε την ζύμη με την γροθιά μας…Χωρίζουμε σε ισοβαρη κομμάτια , πλάθουμε όπως επιθυμούμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν 10-15 λεπτά, αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και πριν μπουν στον φούρνο και όση ώρα ψήνονται,πασαλειβουμε με το αυγό και πασπαλιζουμε με σουσάμι..
Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στο αεροθερμο μέχρι να πάρει χρώμα από πανω..
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε σε μια σχαρα η κάπου να κρυώσουν..
Αν τα αφήσουμε στο ταψί θα πανιασουν.
Η Συνταγή είναι από την κ. Γωγώ Γρηγοριάδου -εκτέλεση από κ. Stayroyla Mpalli – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”