Connect with us

Ζυμαρικα

Το θείο παστίτσιο: όλα τα μυστικά για πετυχημένο παστίτσιο κάθε φορά!

Published

on

pastitsio 5 web21 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ για ένα ανοξείδωτο ταψί μεγέθους 31×35 εκ.

για τον κιμά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη (την βγάζω μετά)
1 ποτήρι λευκό κρασί (200μλ) ή νερό
1 συσκευσία “ντομάτα στον τρίφτη” ή πασάτα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200μλ νερό
5-6 κόκκους μπαχάρι και/ή κανέλα, μοσχοκάρυδο
αλάτι μπόλικο και πιπέρι

για την μπεσαμέλ

125γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα γάλα φρέσκο χλιαρό
1 μεγάλο αβγό
μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

για τη συναρμολόγηση

500γρ μακαρόνια για παστίτσιο, βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο
200μλ (μισό κουτάκι) γάλα εβαπορέ
250γρ τυρί τριμμένο  (κεφαλοτύρι, ρεγκάτο, γραβιέρα, ότι σας αρέσει, αλλά όχι παρμεζάνα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράστε τα μακαρόνια, σουρώστε τα και ρίξτε λίγο λάδι να μην κολλήσουν, καθώς και το γάλα εβαπορέ. Αυτό θα κρατήσει το παστίτσιο ζουμερό και αφράτο.

Φτιάξτε τον κιμά: σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα (από κόκκινος σε γκρίζος) φροντίζοντας να μην δημιουργηθούν μεγάλα κομμάτια, αλλά να διασπαστεί πλήρως. Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να πάρει βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ, 2-3 λεπτά.

Στο τέλος προσθέστε την τομάτα, τον πελτέ, το νερό το σκόρδο και τα μπαχάρια, αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Θα πρέπει στο τέλος να είναι ούτε πολύ νερουλή ούτε πολύ στεγνή. Αφαιρέστε τα μπαχάρια και το σκόρδο φυλάξτε τη σάλτσα μέχρι να τη χρειαστείτε. Διατηρείται μια μέρα στο ψυγείο άνετα.

Ενώ βράζει ο κιμάς φτιάξτε τη μπεσαμέλ: σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και με ένα σύρμα (ή αβγοδάρτη, σε όλα τα καλά σουπερμαρκετ) ανακατέψτε καλά το αλεύρι. Ρίξτε λίγο-λίγο το γάλα (στην αρχή ρίχτε μέχρι 1.7 λίτρα και μετά αν γίνει πολύ πηχτή προσθέτετε και το υπόλοιπο) ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.

Αν το γάλα είναι ζεστό, η μπεσαμέλ δύσκολα σβολιάζει. Μόλις πήξει (αυτό μπορεί να πάρει και 20 λεπτά), πρέπει να το μεταγγίσετε σε ένα μπολ, γιατί όσο μένει στην κατσαρόλα σβολιάζει. Ρίξτε το αβγό και ανακατέψτε καλά να ενοποιηθεί με το υπόλοιπο μίγμα. Αλατίστε ελαφρά και προσθέστε και λίγο μοσχοκάρυδο. Προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ, αλλά είναι κλασικό στο παστίτσιο.

Αν σας σβολιάσει η μπεσαμέλ, περάστε τη μέσα από λεπτό σουρωτήρι ή περάστε από το μπλέντερ. Για να μην κάνει πέτσα, καλύψτε την επιφάνειά της με μεμβράνη (φροντίζοντας να ακουμπάει στην επιφάνεια εννοείται…) μέχρι να την χρειαστείτε.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC αντιστάσεις. Στον αέρα για κάποιο λόγο δεν μου γίνεται καλή η μεπσαμέλ και είναι από τα λίγα φαγητά που ψήνω στις αντιστάσεις!

Συναρμολογήστε το παστίτσιο (βλ. και φωτό παρακάτω): βουτυρώστε καλά το ταψί σας και απλώστε κάτω λίγο πάνω από τα μισά μακαρόνια. Αλατίστε και ρίξτε μια χούφτα τυρί να πάει παντού.

Απλώστε από πάνω τον κιμά προσεκτικά με ένα κουτάλι ώστε να καλύπτει την επιφάνεια των μακαρονιών. Ρίξτε από πάνω άλλη μια χούφτα τυρί.

Απλώστε τα υπόλοιπα μακαρόνια από πάνω, μαζί με ότι γάλα έχει μείνει στην κατσαρόλα, αλατίστε και ρίξτε άλλο λίγο τυρί. Αφήστε λίγο τυρί και για τη μπεσαμέλ.

Ρίξτε τη μπεσαμέλ προσεκτικά να πάει παντού και πασπαλίστε από πάνω λίγο τυρί.

Ψήστε το παστίτσιο για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.

Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε, γιατί, αν είναι καυτό, διαλύεται.

Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο foodjunkie.eu
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές1 ώρα ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές3 ώρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές5 ώρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές6 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές7 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές9 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές23 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές1 ημέρα ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές1 ημέρα ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Exit mobile version