Connect with us

Ξεχωριστα

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο πουρέ πατάτας

Published

on

pos na ftiaksete ton teleio poure patatas 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ο πουρές όμως, επειδή μας θυμίζει τόσο την παιδική μας ηλικία, είναι και από τα αγαπημένα πιάτα των μεγάλων, αν και πολλές φορές βαριόμαστε να τον φτιάξουμε, αφού απαιτεί περισσότερη προετοιμασία απ’ ότι για παράδειγμα τα μακαρόνια ή το ρύζι.

Ο πουρές συνηθίζεται περισσότερο σαν συνοδευτικό, παρά σαν κυρίως πιάτο. Ιδανικά πρέπει να είναι βελούδινος, ελαφρύς, κρεμώδης και κάπως λιπαρός, «σχεδόν αμαρτωλός».

Μπορείτε να τον σερβίρετε σκέτο, γαρνιρισμένο με ποικίλες σάλτσες, να συνοδεύσετε άψογα το κοκκινιστό σας, να τον σερβίρετε όμορφα στημένο ή ακόμα και «κακοσχηματισμένο». Το θέμα είναι η γεύση του κι όσο νόστιμο κι αν βρίσκετε τον πουρέ του εμπορίου, σίγουρα αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον φρέσκο, αυθεντικό πουρέ από πραγματική πατάτα.

Επιλέξτε σωστά τις πατάτες

Για τον πουρέ ενός ατόμου θα χρειαστείτε περίπου 200-300 γρ. πατάτες. Ανάλογος με την ποικιλία και την περιοχή από όπου προέρχεται η πατάτα (Κύπρος, Νάξος, Τρίπολη, Αχαΐα κ.α.), θα είναι και ο πουρές σας. Κάποιες ποικιλίες είναι πιο ξηρές, κάποιες πιο γλυκές κλπ. Φροντίστε επίσης, να προμηθευτείτε ισομεγέθεις πατάτες, ώστε να βράσουν στον ίδιο χρόνο.

Το βράσιμο

Βράστε τις πατάτες ολόκληρες. Πολλές συνταγές προτείνουν να καθαρίζετε και να κόβετε σε κομμάτια τις πατάτες προτού τις βράσετε, αλλά είναι προτιμότερο να τις βράζετε ολόκληρες για να διατηρούν την υγρασία στο εσωτερικό τους. Οι πατάτες πρέπει να είναι πολύ βρασμένες πριν τις πολτοποιήσετε, οπότε μην φοβηθείτε το χρόνο βρασίματος. Στη συνέχεια, σουρώστε τις πολύ καλά και καθαρίστε τις από τη φλούδα.

Η πολτοποίηση

Βάλτε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και πολτοποιήστε τις με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι. Αν επιλέξετε να τις βάλετε στο μίξερ ή σε μπλέντερ, το αποτέλεσμα θα είναι πιο υγρό και παχύρρευστο και απόλυτα βελούδινο. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα υγρά της συνταγής, δηλαδή το γάλα ή την κρέμα γάλακτος -ανάλογα με την επιλογή σας- το βούτυρο και ό,τι άλλο αρωματικό θέλετε, μαζί με το αλατοπίπερο. Πριν προσθέσετε το βούτυρο και το γάλα, ζεστάνετέ τα πρώτα σε ένα κατσαρολάκι.

Ο τέλειος πουρές

1 κιλό πατάτες

2 λίτρα νερό για το βράσιμο

Λίγο αλάτι

200 γρ. γάλα

600 γρ. βούτυρο ανάλατο

Πλύνετε καλά τις πατάτες αλλά μην τις ξεφλουδίσετε. Βάλτε τις σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό, λίγο αλάτι και σιγοβράστε τις για 1 ώρα μέχρι να βράσουν τόσο ώστε να μη διαλύονται. Στη συνέχεια στραγγίξτε και ξεφλουδίστε τις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να παραμείνουν ζεστές.

Το επόμενο στάδιο, θέλει να βράσετε σε ένα φαρδύ τηγάνι, τη μισή ποσότητα από το γάλα και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο της συνταγής. Λιώστε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μπλέντερ, αλλά προσοχή να μην το παρακάνετε και στραγγίξετε τη γλουτένη που περιέχουν. Ρίξτε τον πολτό μέσα στο βούτυρο και το γάλα που πρώτα θα έχετε ζεστάνει. Αν μάλιστα θέλετε, μπορείτε κατά τη διάρκεια της πολτοποίησης, να προσθέσετε μικρούς κύβους βουτύρου για να βοηθήσετε στην πολτοποίηση.

Τέλος, ανακατέψτε πολύ καλά. Μην ξεχάστε να προσθέσετε στον πουρέ και ό,τι αρωματικά σας κάνει κέφι.

ΠΗΓΗ

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές6 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές8 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές10 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές11 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές11 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές12 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές13 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές1 ημέρα ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές1 ημέρα ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές4 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Exit mobile version