Συνταγές
Φτιάξτε αγαπημένο και μαμαδίστικο λεμονάτο μοσχαράκι στην χύτρα
Η συνταγή είναι από Matula Giasirani – “Ανθισμένη Κουζίνα🌺🌺 (γευστικες δημιουργιες)”.
Υλικά
Μερίδες 2:
500 γραμ. μοσχαράκι σε τετράγωνα κομμάτια ελιά η σπάλα
1 κρεμμύδι κόκκινο γλυκό ψιλοκομμένο
165 ml. κρασί λευκό ξηρό, (1/2 ποτήρι σωλήνα του νερού)
100 ml. ελαιόλαδο, (το λάδι πρέπει να καλύψει τον πάτο της χύτρας)
165 γραμ. νερό, (1/2 ποτήρι σωλήνα του νερού)
25 ml. λάιμ ή λεμόνι χυμό και ξύσμα, (4 κτσ. χυμό λαιμ λεμόνι )
Ανθό ή αλάτι
Πιπέρι μαύρο φρέσκο – τριμμένο από μύλο
Γαρνιτούρα:
Πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι άσπρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Όλα τα υλικά φροντίζουμε να είναι δίπλα μας μετρημένα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το μοσχαράκι με νερό όσο ανάλατο να το σκεπάζει.
Μόλις πάρει βράσει, και φουσκώσει μαζί με τους γκρίζους αφρούς ετοίμους να ξεχειλίσουν, αποσύρουμε από την φωτιά και πάμε στον νεροχύτη.
Αδειάζουμε τους αφρούς και το νερό, και στραγγίζουμε το κρέας μέσα σε σουρωτήρι, χωρίς να το ξεπλύνουμε.
Στην χύτρα σε δυνατή φωτιά, 9/9 βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, και ρίχνουμε το κρέας, (θα τσιτσιρίζει) αλλά δεν χαμηλώνουμε την φωτιά.
Δεν ανακατεύουμε αλλά γέρνουμε την χύτρα ώστε να λουστεί το κρέας με το λάδι.
Κουνάμε την χύτρα και περιμένουμε να ξεκολλήσει μόνο του, το μοσχαράκι από τον πάτο της χύτρας, οπότε το γυρνάμε από την άλλη, ώστε να ροδίσει και να θωρακιστεί και από τις δύο πλευρές.
Το βάζουμε σε πιάτο βαθύ διπλά μας και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, να μείνει ζεστό.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, και ανακατεύουμε με ξύλινες κουτάλες, ξύνοντας τον πάτο και μαζεύοντας, ότι υπάρχει εκεί.
Αποσύρουμε την χύτρα από την φωτιά για να ρίξουμε την υψηλή θερμοκρασία, (αν χρειαστεί για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού), και ξαναβάζουμε την χύτρα πίσω στην φωτιά μαζί με το κρέας και τα ζουμάκια που έβγαλε, όταν σοταριστεί το κρεμμύδι.
Περιμένουμε να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία, και σβήνουμε με το κρασί.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, 1-2 λεπτά, (δεν κατεβάζουμε από το 9/9).
Προσθέτουμε το νερό, και μόλις πάρει βράσει το φαΐ, σφραγίζουμε την χύτρα, και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας.
Αποσυμπιέζουμε, και ανοίγουμε την χύτρα.
Αν έχει πολλά υγρά, βγάζουμε το κρέας έξω για να μην σκληρύνει, και βράζουμε την σάλτσα σε υψηλή θερμοκρασία 9/9 μέχρι να δέσει.
Ξαναβάζουμε το κρέας μέσα, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμόνι, αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις όλα μαζί, και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι, και σείουμε την χύτρα κυκλικά για να ανακατέψουμε.
Σκεπάζουμε με σίτα και αφήνουμε το λεμονάτο να ξεκουραστεί, μέχρι να φτιάξουμε την γαρνιτούρα που επιλέξαμε.
Μετά σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από Matula Giasirani – “Ανθισμένη Κουζίνα🌺🌺 (γευστικες δημιουργιες)”.