Connect with us

Πουλερικα

κοτόπουλο γεμιστό με άρωμα ανατολής

Published

on

kotopoulo gemisto 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ωραιότατα ψημένο κοτόπουλο γεμιστό, ζουμερό και με γεύση που σου αφήνει μια ευωδιαστή γλύκα στο στόμα βγάζει η παρακάτω εκτέλεση. Κοτόπουλο με γέμιση κιμά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ευγενή μπαχαρικά. Η συνταγή είναι Γάλλου σεφ εκ Παρισίων, κυνηγού αστεριού Michelin, δια σημειώσεων και χειρός της φίλης μου Λίνας -γνωστή για το ασυναγώνιστο ξεκοκαλισμένο κατσικάκι στο φούρνο-, η οποία μάλιστα –ναι, το έκανε χωρίς φόβο, παρακαλώ- την «πείραξε» προσθέτοντάς της την …κανέλα! Και ομολογώ ότι της έδωσε ένα εξαιρετικό φίνο touch ανατολής στο άρωμά της με απόλυτη επιτυχία, δημιουργώντας με την μυρωδιά έναν ερωτισμό και μια ακόμη πιο άπαιχτη διάσταση στην επίγευση! Ιδού, λοιπόν, η συνταγή.

Προετοιμασία: 45-50 λεπτά συν ο χρόνος αναμονής και 2 1/2 ώρες το ψήσιμο. Η προετοιμασία του κοτόπουλου και της γέμισης επιβάλλεται να γίνουν την προηγουμένη, κάτι που απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό το θέμα. Μόνο το ψήσιμο, αφού το πουλί έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, γίνεται την ίδια μέρα. Μέτριας δυσκολίας συνταγή.

Υλικά (για 5-6 άτομα)

1 κοτόπουλο γύρω στα 2 – 2,3 κιλά
τα συκωτάκια του (προαιρετικά)

για την γέμιση
100 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ. χοιρινό κιμά
(ή 200 γρ. μόνον μοσχαρίσιο κιμά)
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
2 κ.σ. καρύδια τριμμένα
2 κ.σ. κουκουνάρια
1 κ.σ. κρουτόν
8 δαμάσκηνα σε κομματάκια
8 κάστανα σε κομματάκια (προαιρετικά)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κονιάκ ή λευκό κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα κανέλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμάζετε το κοτόπουλο: Πλύντε το καλά, βγάλτε τα συκωτάκια αν υπάρχουν και ψιλοκόψτε τα. Κρατήστε τα χωριστά για τη γέμιση. Μην κόψετε το λαιμό και το δέρμα γύρω του. Στεγνώστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί και αφήστε το στον πάγκο σκεπασμένο μία ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε στην κοιλιά του λίγο λάδι και το αλατοπίπερο και κάντε του μασάζ να ξεκουραστεί.
Ετοιμάστε την γέμιση: Καβουρδίστε σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, τα κουκουνάρια να ροδίσουν. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να ξανθύνει. Κάψτε το λάδι σε άλλο βαθύ τηγάνι και τσιγαρίστε τον κιμά ανακατεύοντάς τον συνεχώς ώστε να μην έχει μπαλάκια και ρίξτε σιγά-σιγά, όλα τα ψιλοκομμένα υλικά της γέμισης. Προσθέστε στο τέλος λίγη κανέλα για να δώσετε μια σταλιά ανατολίτικου ερωτισμού στην επίγευση. Αλατοπιπερώστε, μαγειρέψτε 20-30 περίπου λεπτά σε μέτρια προς σιγανή φωτιά και σβήστε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήστε την γέμιση να κρυώσει εντελώς.
Γεμίστε το κοτόπουλο: Bάλτε πρώτα γέμιση στο λαιμό του και στερεώστε το δέρμα του πάνω στο σώμα με οδοντογλυφίδες. Γεμίστε στη συνέχεια την κοιλιά του και πιάστε τις δύο άκρες της, δεξιά και αριστερά από το άνοιγμα, με οδοντογλυφίδες για να μην ξεχειλίσει. Αλείψτε το κοτόπουλο με λάδι, ρίξτε αλάτι και πιπέρι και τρίψτε το παντού. Σκεπάστε το με διαφανή μεμβράνη και αφήστε το μια βραδιά στο ψυγείο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ψήσιμο: Βγάλτε το γεμιστό κοτόπουλο από το ψυγείο και αφήστε το στον πάγκο τουλάχιστον μισή ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τοποθετήστε το στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε στους 180 βαθμούς C για τα πρώτα 20 λεπτά. Κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 160 – 170 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για 2 ώρες. Στην τελευταία μισή ώρα, περιχύστε το με τη σάλτσα του ανά 10 λεπτά. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο, σκεπάστε το καλά με αλουμινόχαρτο και αφήστε το στην ησυχία του, σε ζεστό μέρος, τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σερβίρισμα: Αδειάστε τη σάλτσα του, αφαιρέστε 2-3 κουταλιές από το λίπος που θα είναι στο πάνω μέρος της μόλις ηρεμήσει και σερβίρετέ την χωριστά. Αν το κόψετε στο τραπέζι, μεταφέρετε ολόκληρο το κοτόπουλο γεμιστό σε ζεστή πιατέλα. Κόψτε σε φέτες και γαρνίρετε τα πιάτα με την γέμιση.
Σημείωση: Η ποσότητα της σάλτσας που θα βγει είναι αρκετή και πιθανότατα να σας περισσέψει. Μην την πετάξετε. Κρατήστε την σε βαζάκι στο ψυγείο, όπως είναι. Καθώς ψύχεται, στο πάνω μέρος της το λίπος που θα συγκεντρωθεί θα παγώσει και αυτό θα την διατηρήσει μια χαρά για πολλές μέρες. Έτσι μπορείτε κάλλιστα να την χρησιμοποιήσετε ως ζωμό για να κάνετε ένα γευστικότατο ριζότο!

ΠΗΓΗ

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές8 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές8 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές10 ώρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές12 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές14 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές16 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές18 ώρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές1 ημέρα ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές1 ημέρα ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα2 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές2 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές4 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές4 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές4 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Exit mobile version