Connect with us

Ορεκτικα

Γεμιστά ψωμάκια ολικής αλέσεως, με αλεύρι ζέας και ελαιόλαδο γεμιστά με τυρί, χόρτα ή ότι άλλο θέλετε

ΥΛΙΚΑ: 14 ψωμάκια για τη ζύμη μαγιά, 10γρ ζάχαρη καστανή ή rapadura ή μέλι, 1 κουταλιά ζάχαρη ή 1/2 κουταλιά μέλι γάλα χλιαρό, 1/2 φλυτζάνι αυγά, 2 βούτυρο λιωμένο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1/2 φλυτζάνι αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως ή σιταριού, 2 φλυτζάνια αλεύρι ζέας λευκό ή σιταριού, 1 φλυτζάνι αλάτι, 1 κουταλάκι σουσάμι, 1 φλυτζάνι […]

Published

on

psomakia gemista

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ:
14 ψωμάκια
για τη ζύμη
μαγιά, 10γρ
ζάχαρη καστανή ή rapadura ή μέλι, 1 κουταλιά ζάχαρη ή 1/2 κουταλιά μέλι
γάλα χλιαρό, 1/2 φλυτζάνι
αυγά, 2
βούτυρο λιωμένο, 2 κουταλιές
ελαιόλαδο, 1/2 φλυτζάνι
αλεύρι ζέας ολικής αλέσεως ή σιταριού, 2 φλυτζάνια
αλεύρι ζέας λευκό ή σιταριού, 1 φλυτζάνι
αλάτι, 1 κουταλάκι
σουσάμι, 1 φλυτζάνι
πετιμέζι ή μελάσα, 3 κουταλιές
νερό, 3 κουταλιές
για τη γέμιση
φέτα ή κατσικίσιο τυρί, 250γρ (για 14 ψωμάκια)
για τη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα:
μερέντα σπιτική
μίγμα ξηρών καρπών με κανέλα & ζάχαρη ή μαρμελάδα
μοτσαρέλα με μελιτζάνα ή σκέτη
πουρέ κολοκύθας ή μήλου με καρύδια
κιμά με μανιτάρια ή άλλο λαχανικό
σπανάκι με φέτα
Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα για δέκα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος ή στον κάδο του μίξερ μας ανακατεύουμε, τα αυγά, το βούτυρο, το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.

Προσθέτουμε το μίγμα με τα αλεύρια σταδιακά στο μίγμα με τα υγρά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο του μίξερ μας τη ζύμη, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί (περίπου μία ώρα). Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από τη θερμοκρασία της κουζίνας μας

Αφού διπλασιαστεί το ζυμάρι μας το χωρίζουμε στα δύο και κάθε κομμάτι σε 7 μπαλάκια (περίπου κάθε μπαλάκι ζυγίζει 50γρ), δηλαδή 14 στο σύνολο.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε σε ένα πιάτο το πετιμέζι με το νερό και σε ένα άλλο ρηχό πιάτο το σουσάμι.

Παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε σε φυλλαράκι με διάμετρο περίπου 10 εκ. Όση ώρα δουλεύουμε, τα υπόλοιπα ζυμαράκια θα πρέπει να είναι σκεπασμένα.
Βάζουμε στο κέντρο και κατά μήκος στο φυλλαράκι μας δύο κουταλάκια θρυμματισμένη φέτα ή όποια άλλη γέμιση έχουμε επιλέξει.

Σηκώνουμε τις δύο άκρες από το φυλλαράκι μας (δεξιά και αριστερά της γέμισης) και ξεκινώντας από τη μια άκρη κλείνουμε το ψωμάκι μας, ‘τσιμπώντας’ τη ζύμη να κλείσει καλά.

Αναποδογυρίζουμε το ψωμάκι, το πατάμε με την παλάμη μας να γίνει λίγο πιο επίπεδο.
Βουτάμε το ψωμάκι στο πετιμέζι και μετά με την ‘καλή πλευρά’ (δηλαδή αυτή που δεν έχει το κλείσιμο) το βάζουμε πάνω στην επιφάνεια με το σουσάμι. Το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, να πάει το σουσάμι παντού.
Τοποθετούμε το ψωμάκι μας στο ταψί με την ‘καλή πλευρά’ προς τα πάνω. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

Τα ψωμάκια μας τα τοποθετούμε στο ταψί ώστε να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Παίρνουμε ένα μαχαίρι και χαράζουμε σε δύο σημεία το κάθε ψωμάκι. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν λιγάκι για 30 λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Ψήνουμε τα ψωμάκια για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να ροδίσουν.

Δείτε περισσότερα : realfamilyfood
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές2 ώρες ago

Παραδοσιακό σαρμάς από την Θράκη με κατσικίσια συκωταριά.

Συνταγές4 ώρες ago

Μια εύκολη συνταγή για το γλυκό banoffee (μπανόφι) με μερέντα

Συνταγές6 ώρες ago

Αφράτα τσουρεκάκια που έχουν μπισκοτένια υφή – Πολύ απολαυστικά

Συνταγές8 ώρες ago

Μελιτζάνες νηστίσιμες με βάση σάλτσας σπιτικής πάπρικας στο φούρνο χωρίς καθόλου κόπο

Συνταγές10 ώρες ago

Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε λαχταριστή νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές12 ώρες ago

Καλοκέραστο να’ ναι! Γιαουρτογλυκό ψυγείου εύκολο και δροσερό

Συνταγές1 ημέρα ago

Φτιάχτε την καλύτερη συνταγή για κουλουράκια – είναι μαλακά μέσα, γίνονται εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές1 ημέρα ago

Ρυζόγαλο – το αγαπημένο γλυκό για όλες τις ώρες που γίνεται ανάρπαστο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πεντανόστιμο μπακαλιάρος πλακί με πατάτες – επειδή η παράδοση το θέλει!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολο σάμαλι και νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης κατευθείας από τις Κυκλάδες

Συνταγές1 ημέρα ago

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών στο φούρνο χωρίς λάδι – χορτοφαγικά και θρεπτικά

Συνταγές2 ημέρες ago

Στριφτή τυρόπιτα κιχί από την Βόρεια Ελλάδα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα παιδιά θα το αγαπήσουν! Εύκολο και Δροσερό σιροπιαστό γλυκό με μία τέλεια κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπιτικές λεμονάδες από φρέσκο χυμό λεμόνι – καλή σας απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο απολαυστικό γλυκό – ένα ανάλαφρο ρεβανί με ινδοκάρυδο και κρέμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Παραδοσιακά και ελληνικά – ντολμαδάκια στη γάστρα με φρέσκα μυρωδικά, ρύζι και πλιγούρι

Συνταγές2 ημέρες ago

Τόσο εύκολο! Ελάτε να φτιάξουμε μια ταπεινή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Από τις ζύμες που δεν αλλάζω με τίποτα! Γίνεται πάρα πολύ τραγανή

Συνταγές3 ημέρες ago

Φοβερά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος

Συνταγές3 ημέρες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα3 ημέρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές3 ημέρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές4 ημέρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές4 ημέρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές4 ημέρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Exit mobile version