Connect with us

Πιτες

Ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα σας ξετρελάνει!

Published

on

kolokythopita ipirotiki 1280

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές φημίζονται για τις πίτες που φτιάχνουν. Λένε μάλιστα, ότι οι πιο παλιές από αυτές, μπορούν να φτιάξουν πίτα με ό,τι υλικό υπάρχει στην κουζίνα τους! Αν έχετε την τύχη να γνωρίζετε κάποια Ηπειρώτισσα, τότε μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει. Πίτες με κρέας ή λαχανικά, πίτες γλυκές ή αλμυρές, πίτες με φύλλο ή χωρίς, είναι λίγες μόνο από τις υποκατηγορίες που μπορεί να χωριστεί το τεράστιο κεφάλαιο «Ηπειρώτικες Πίτες». Εδώ, θα μοιραστούμε μαζί σας μια καλοκαιρινή ως επί το πλείστον πίτα, η οποία δεν απαιτεί καμία μαεστρία για να ανοίξετε φύλλο, καθώς δεν έχει φύλλο! Φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα, απαιτεί ελάχιστα υλικά κι όσο για γεύση; Θα σας ξετρελάνει. Ο λόγος για μια ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα!

Υλικά συνταγής

1 κιλό πράσινο κολοκύθι τριμμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
2 κ.σ βούτυρο λιωμένο (τύπου Κερκύρας για πιο ιδιαίτερη γεύση)
προαιρετικά ½ φλιτζάνι του καφέ τσίπουρο (για να δώσει άρωμα στην πίτα)
2 αυγά
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού φέτα τριμμένη
1 κ.γ αλάτι και λίγο πιπέρι
1 συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Πως φτιάχνουμε την ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα:

Τρίβουμε το κολοκύθι και το τοποθετούμε με αλάτι σε σουρωτήρι.

Το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μισή ώρα, στύβοντάς το κατά διαστήματα για να φύγει το νερό που έχει το συγκεκριμένο λαχανικό.

Αφού το στύψουμε, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνοντας μέσα κι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι και ρίχνουμε σταδιακά (ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε) το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός σαν του κέικ (όχι ιδιαίτερα παχύρρευστος, προσοχή στο αλεύρι!).

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί (στην Ήπειρο το λένε «σινί»), ρίχνουμε το μίγμα  και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ½ ώρα.

Tips & Tricks

  1. Μπορείτε να κρατήσετε λίγη τριμμένη φέτα στην άκρη και να πασπαλίσετε με αυτή το μίγμα, αφού το βάλετε στο ταψί.
  2. Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα και βούτυρο με λίγα λιπαρά, αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του και ανθότυρο. Στην περίπτωση που επιλέξετε ανθότυρο θα πρέπει να βάλετε λίγο περισσότερο αλάτι καθώς από τη φύση του το συγκεκριμένο τυρί έχει ήπια γεύση.
  3. Το τσίπουρο, όπως είπαμε και στα υλικά, είναι προαιρετικό. Δίνει πάντως ένα εξαιρετικό άρωμα στην πίτα και γι’ αυτό συνιστούμε να το δοκιμάσετε.
  4. Προσοχή στην ποσότητα από το αλεύρι που θα ρίξετε. Το μίγμα πρέπει να είναι ρευστό και αφράτο (όπως ακριβώς ένα μίγμα κέικ)
  5. Τρίβετε το κολοκύθι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στύβετε με προσοχή ώστε να μην το «διαλύσετε».
  6. Κάποιες νοικοκυρές βάζουν το ταψί για ελάχιστο χρόνο λαδωμένο μέσα στον προθερμασμένο φούρνο (χωρίς το μίγμα) κι ύστερα βγάζουν το ταψί, ρίχνουν το μίγμα και το ξαναβάζουν στο φούρνο. Λένε ότι έτσι καταφέρνουν να μην κολλάει η πίτα στο ταψί. Αν έχετε τέτοιο φόβο, μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αλλιώς και μια λαδόκολλα θα βοηθούσε (αρκεί να θυμηθείτε να τη βγάλετε πριν φάτε την πίτα!)
  7. Αν έχετε αρκετό μίγμα χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο ταψί ή χωρίστε το σε δύο σκεύη. Η εν λόγω πίτα θέλει να είναι λεπτή για να απογειωθεί η γεύση της και φυσικά να ψηθεί όπως πρέπει.
  8. Επειδή ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του, φροντίστε να ρίχνετε πού και πού ματιές στην πίτα όσο ψήνεται. Η όψη της θα σας ειδοποιήσει καλύτερα από το ρολόι για το αν είναι έτοιμη.

Και για όσους έχετε παιδιά που αποφεύγουν να φάνε αυτό το «πράσινο» που έχει το φαγητό, μπορείτε να τους «πουλήσετε» την πίτα σαν τυρόπιτα. Δε θα καταλάβουν τίποτα και θα πάρουν κι όλα τα θρεπτικά συστατικά του κολοκυθιού (θυμηθείτε μόνο να μη βάλετε το τσίπουρο στη συγκεκριμένη περίπτωση!)

ΠΗΓΗ

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 ώρα ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές15 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές15 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές17 ώρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές19 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές21 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές23 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές2 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα2 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές3 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές4 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές4 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές5 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Exit mobile version