Συνταγές
Ανάποδη μηλόπιτα νηστίσιμη για να συνοδεύσει το απογευματινό καφεδάκι και όχι μόνο
Η συνταγή είναι από Sofia Fetra Andreas Zapaltas – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:
1 φλυτζάνα καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνα ζάχαρη καστανή
1 φλυτζάνα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ
2-3 σταγόνες βανίλια
400 γρμ. περίπου φαρίνα
2 κτγ. μπέικιν
Στο τέλος το μείγμα πρέπει να είναι χυλός παχύρευστος.
Για τα μήλα:
12-15 διάφορα μήλα κομμένα σε όγδοα
2-3 κ.σ μαργαρίνη
3/4 φλυτζάνας ζάχαρη καστανή
1 ξύλο κανέλας
2 κτσ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σε καυτή κατσαρόλα ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τα μήλα και σωτάρουμε πολύ καλά προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά. Όταν απορροφηθούν τα υγρά κι έχουν μαλακώσει τα μήλα σβήνουμε την εστία.
Σε ταψί Ν°30 – 32 στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε παντού μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με 2-3 κτσ. ζάχαρη καστανή και στρώνουμε τα μήλα .
Αδειάζουμε επάνω το μείγμα κέικ και τον στρώνουμε να καλύψει όλα τα μήλα ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, ξεκολλάμε το χαρτί.
Η συνταγή είναι από Sofia Fetra Andreas Zapaltas – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ότι είναι σπιτικό είναι… και πιο νόστιμο
Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή ..
Εδώ είναι η πάστα φλώρα που πρέπει να μάθεις να την φτιάχνεις!
Η συνταγή είναι από κ. Θωμη Μπαλτσαβια – “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ
220 γρ. βιτάμ
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1 πρέζα αλατι
2 αυγά
1 βανίλια
1 σφηνάκι Λικέρ ή κονιάκ
400-450 γρ. αλεύρι, (εγώ πρόσθετα λίγο- λίγο με το μάτι έως να γίνει ζύμη ελαστική, μαλακή)
2 κούπες μαρμελάδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα 3 πρώτα χτυπάμε λίγο.
Προσθέτουμε τα αυγά κι όλα τα υπόλοιπα.
Τελευταίο το αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι.
Βάζουμε μισή ώρα ψυγείο τυλιγμένη τη ζύμη.
Βουτυρώνουμε ταψί.
Στρώνουμε τα 3/4 πατώντας να απλωθεί καλά και στο πλάι.
Στρώνουμε μαρμελάδα, (π.χ κυδώνι σπιτική).
Φτιάχνουμε μπαστουνάκια ζύμης με το 1/4 και στολίζουμε όπως θέλουμε.
Ψήνουμε να ροδίσει, (περίπου 35-45 λεπτά ανάλογα το φούρνο).
Η συνταγή είναι από κ. Θωμη Μπαλτσαβια – “Χρυσές Συνταγές”.