Connect with us

Γλυκα

Τα πιο αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια – Μια συνταγή Μικρασιατική με τα μυστικά της για να την πετύχετε

Published

on

πιο αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Λόγω των ημερών σκέφτηκα να σας δώσω την πιο επιτυχημένη και νόστιμη συνταγή για αφράτα τσουρέκια.

Την συνταγή αυτή την είχε η γιαγιά μου ,Μικρασιάτισα σε καταγωγή,θυμάμαι που την έφτιαχνε μαζί με την μαμά μου και εγώ τώρα με την σειρά μου συνεχίζω να την φτιάχνω.Ένα χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι ότι τα τσουρέκια δεν «απλώνουν»

Η μόνη αλλαγή που έχω κάνει είναι στο βούτυρο (η γιαγιά χρησιμοποιούσε παραδοσιακή φυτίνη αλλά εγώ προτιμώ το λούρπακ)

Τα τσουρέκια είναι «μπελαλίδικα» που λέμε και εμείς εδώ στην Αρτάκη αλλά στο τέλος σε επιβραβεύουν με την γεύση τους. Και η διαφορά που κάνει αυτά τα τσουρέκια επιτυχημένα είναι ότι παραμένουν αφράτα όχι μόνο την πρώτη μέρα αλλά και τις επόμενες!

YΛΙΚΑ

  • 3 Κιλά αλεύρι ρομπέν κίτρινο
  • 1 κιλό ζάχαρη, αφαιρούμε ένα κρασοπότηρο
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ γάλα
  • 1 βιτάμ κλασικό πλάκα
  • 2 βούτυρα λούρπακ ανάλατο 250gr.
  • 160 γρ. μαγιά
  • 2 φακελάκια μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουταλάκι μαστίχα χίου κοπανισμένη
  • 3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκάλι
  • 18 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Λιώνουμε την μαγιά σε 1 φλιτζανάκι νερό αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει (προσοχή όχι καυτό , χλιαρό για να μην χαλάσει η μαγιά) και ρίχνουμε όσο αλεύρι πάρει ώστε να κάνουμε μια ζύμη.
  • Την αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ με το βούτυρο, μετά ρίχνουμε το γάλα και αφού «χτυπήσουμε» τα αυγά τα ρίχνουμε και αυτά σιγά σιγά.
  • Συνεχίζουμε ρίχνοντας την ζάχαρη και παράλληλα ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Στο τέλος ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μαχλέπι, την μαστίχα, το ξύσμα και το αλάτι.
  • Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακούβα, βάζουμε την ζύμη της μαγιάς και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά από την κατσαρόλα μας.
  • Τραβάμε λίγο – λίγο αλεύρι και ενώνουμε τα υλικά αλλά προσέχουμε να μην ζυμώνουμε όπως το ψωμί.
  • Ζυμώνουμε φέρνοντας γύρω – γύρω την λεκάνη και με ανοιχτές παλάμες από κάτω προς τα επάνω. Αν δούμε ότι είναι πολύ μαλακή η ζύμη μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  • Όταν τελειώσουμε με το ζύμωμα αφήνουμε τη ζύμη στην λεκάνη και την σκεπάζουμε με κουβέρτες αφήνοντας την σε ένα δωμάτιο κλειστό μέχρι να φουσκώσει τουλάχιστον στο διπλάσιο.
  • Ανάλογα με το πόσο κρύο έχει στο δωμάτιο, μπορεί να χρειαστεί από 2.5 ώρες μέχρι 4 ώρες να μείνει σκεπασμένη η λεκάνη με την ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  • Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, αλείφουμε με βιτάμ τα χέρια μας και πλάθουμε τα σχέδια.
  • Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε ακόμη ¾ της ώρας ώστε να «ανέβουν» κι άλλο.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό και τα στολίζουμε με αμύγδαλα.
  • Ψήνουμε για 30΄περίπου.

*Τα τσουρέκια της φωτογραφίας είναι με 5 κιλά αλεύρι γιαυτό βλέπετε τέτοια ποσότητα

Μερικά μικρά μυστικά που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία τους…

  1. Μην χρησιμοποιήσετε αερόθερμο στον φούρνο γιατί δεν θα φουσκώσουν όσο πρέπει.
  2. Τα υλικά προσέξτε να έχουν την ίδια θερμοκρασία.(Εγώ τα βγάζω από το ψυγείο από το βραδυ)
  3. Μην χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά,αγοράστε καλύτερα από τον φούρνο.Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην υφή τους και στον χρόνο φουσκώματος.
  4. Έχετε υπομονή μέχρι να «ανέβουν» και για να μην καθυστερήσουν και περιμένετε όλη μέρα προσέξτε το δωμάτιο που θα τα βάλετε να είναι ζεστό και σκεπάστε την λεκάνη με κουβέρτες.
  5. Το κόκκινο αυγό δεν το βάζουμε από την αρχή στο τσουρέκι! Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, τρυπάμε το τσουρέκι εκεί που θέλουμε να βάλουμε το αυγό, με το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας και σπρώχνουμε το κόκκινο αυγό.
  6. Το τσουρέκι, επειδή είναι μαλακό και ζεστό υποχωρεί, αγκαλιάζει το αυγό και όταν κρυώσει έχει σφίξει τόσο γύρω του που δεν βγαίνει.
  7. Τυλίχτε όταν κρυώσουν τα τσουρέκια σε σελοφάν ή βάλτε τα σε σακουλάκια poly bag για να διατηρηθούν και να μην ξεραθούν.

Πηγή: newser.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές13 δευτερόλεπτα ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές2 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές4 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές6 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές8 ώρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές20 ώρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές22 ώρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές22 ώρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές24 ώρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές1 ημέρα ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα1 ημέρα ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές2 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές2 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές2 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές3 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές3 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές3 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές4 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές4 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Exit mobile version