Connect with us

Γλυκα

Παραδοσιακός μπακλαβάς Κύμης

Published

on

ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

 

Μια συνταγή από την γιαγιά στην κόρη, όπως όλες οι παραδόσεις και τα έθιμα μας που συνεχίζονται και αντέχουν στον χρόνο.
Είναι η αγάπη όμως που τα κρατάει και τα διατηρεί μέχρι σήμερα.Η αγάπη για την οικογένεια, τα παιδιά, τους φίλους, και ο τρόπος και η καλή διάθεση να τους γλυκάνουν για να πάει καλά η χρονιά με υγεία και καλοτυχία για όλους !
Έτσι όλες οι ετοιμασίες γίνονται με κέφι και χαρά, με τα καλύτερα και πιο αγνά υλικά της περιοχής μας. Μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε, από την αντίστροφη φορά, αρχίζοντας από τον μπακλαβά σερβιρισμένο στο γιορτινό τραπέζι μέχρι την αρχική διαδικασία της παρασκευής του. Μπορείτε να δείτε τον χάρακα και το καλά τροχισμένο μαχαίρι (όχι πριονωτό ), τα αμύγδαλα και τα φύλλα με τις πολλές στρώσεις…!
Γλυκό του γάμου αν και οι Κουμιώτες το πρόσφεραν και σαν γλυκό της Πρωτοχρονιάς.
Στη Κύμη για το άνοιγμα της ζύμης σε πολλά και χειροποίητα φύλλα που χρειάζονταν για το γλυκό έπαιρναν μέρος δυο -τρεις γυναίκες μαζί.
Τα άνοιγαν με “σαίτα” πάνω σε πλασταριές.
Φουσκωτός και λευκός με μπόλικο ασπρισμένο αμύγδαλο μοσχοβολά βούτυρο γάλακτος !!
Ευχαριστούμε την Μαρία Μοναχού για την επιμέλεια των φωτογραφιών.

 

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ :

1,5 κιλό φύλλο
1.5 κιλό αμυγδαλοκούλια (αμυγδαλόψυχα) (την κόβουμε σε μύλο ή στο μούλτι αλλά να μη γίνει σκόνη)
1 χούφτα ζάχαρη την οποία ρίχνεις στην τριμμένη αμυγδαλοκούλια και ανακατεύεις να ενσωματωθεί.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :

1,5 κιλό ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα (όσα βγουν).
Νερό όσα ποτήρια όση και η ζάχαρη +1,5 ποτήρι επιπλέον
2 βανίλιες
1/2 λεμόνι κομμένο.

Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά. Κρύο γλυκό -ζεστό σιρόπι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ”ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ”:

400 γραμ. φυτίνη
400 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μετράμε 7 φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη.

Προσοχή : Δεν τα ξεχωρίζουμε μεταξύ τους !!!!

Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 7 φύλλα στον πάτο να εξέχουν γύρω γύρω στο ταψί. (1η φωτο).

Μόλις τα στρώσουμε, τα πατάμε πολύ καλά με την παλάμη μας και πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα αμυγδαλόψυχα, έτσι ώστε να πάει παντού. Τις γωνίες από το τελευταίο φύλλο τις διπλώνουμε προς τα μέσα (φωτο 2).
Κατόπιν βάζουμε 1 φύλλο και πασπαλίζουμε προς τα μέσα 1 γεμάτη χούφτα αμυγδαλόψυχα, διπλώνοντας πάντα τις γωνίες προς τα μέσα και πιέζοντας δυνατά με την παλάμη μας να “κάτσει” η γέμιση περιμετρικά στο ταψί και σε όλο τον πάτο (φωτο 3)!
Θέλουμε σφιχτό αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία φύλλο -αμυγδαλόψυχα -γύρισμα γωνιών φύλλου -καλό πάτημα, γίνεται έως ότου μας τελειώσουν όλα τα υλικά.

Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 7 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά να “κάτσει”

Τροχίζουμε το μαχαίρι μας πολύ καλά και κόβουμε μέχρι να πιάσει πάτο σε ίσα κομμάτια. Εδώ θέλει χάρακα και τέχνη (φωτο 4)

Προσέχουμε πολύ να μη μας πετάξει τα φύλλα κατά την κοπή, γιαυτό το μαχαίρι μπαίνει κάθετα και κόβει, ενώ παράλληλα πιέζουμε με το χάρακα το μπακλαβά. Χρειάζονται 2 άτομα γι’αυτή τη δουλειά.
Αφού τελειώσουμε το κόψιμο κάνουμε μια μικρή χαρακιά σε κάθε κομμάτι και μπήγουμε 1/2 αμύγδαλο μέσα, για ντεκόρ.
Ζεματάμε το μπακλαβά με τη φυτίνη και το λάδι που έχουμε βάλει να κάψουν προσέχοντας να πάρει ένα ροδαλό χρώμα .
Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 -200 βάθμούς για περίπου 2 ώρες. Αν δεν ροδίσει σημαίνει ότι έχει λασπώσει.

Αφού κρυώσει τον σιροπιάζουμε :Κρύο γλυκό -ζεστό σιρόπι.

Προσοχή :Η αμυγδαλόψυχα πρέπει, πριν κοπεί, να ζεματιστεί, να καθαριστεί και να στεγνώσει πολύ καλά, τουλάχιστον 2 μέρες (2 εικοσιτετράωρα).

 

 
 
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτος !!!!
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές23 λεπτά ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές1 ώρα ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές2 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές4 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές18 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές20 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές22 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές24 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Exit mobile version