Connect with us

Πιτες

Μπατζίνα, κρεατόπιτα, τραχανόπιτα, μπομπότα, γαλατόπιτα.. Παραδοσιακές θεσσαλικές πίτες που αξίζει να μαγειρέψεις!

Κρεατόπιτα Λάρισας Υλικά (8 μερίδες) 8 φύλλα ζύμης 2 κιλά κρέας (1 μοσχάρι, 1 πρόβειο) 2 κιλά κρεμμύδια 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο 1 ποτήρι νερού γλυκό τραχανάς5 κόκκους τριμμένο μπαχάρι αλάτι, πιπέρι Βράζουμε το κρέας με το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και το μισό λάδι, φροντίζοντας να μείνει λίγος ζωμός στο τέλος και […]

Published

on

article4469.w l

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Κρεατόπιτα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

8 φύλλα ζύμης

2 κιλά κρέας (1 μοσχάρι, 1 πρόβειο)

2 κιλά κρεμμύδια

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερού γλυκό τραχανάς5 κόκκους τριμμένο μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε το κρέας με το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και το μισό λάδι, φροντίζοντας να μείνει λίγος ζωμός στο τέλος και το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Ξεκοκαλίζουμε και λιώνουμε το κρέας και το κρατάμε σε ένα μπολ.

Τα κρεμμύδια, αφού τα ψιλοκόβουμε, τα τσιγαρίζουμε σε στεγνή κατσαρόλα, τα σβήνουμε με το ζωμό από το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Προσθέτουμε το κρέας στη συνέχεια, ρίχνουμε και τον τραχανά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι που το μείγμα να απορροφήσει όλο το ζωμό.

Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί τα πέντε φύλλα, αφού και αυτά τα βρέξουμε ενδιαμέσως με λάδι, και απλώνουμε τη γέμιση. Στη συνέχεια στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα και στρίβουμε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά του ταψιού να σχηματισθεί ο κόθορος. Από πάνω καταβρέχουμε με λίγο λάδι και λίγο νερό και την ψήνουμε για 70 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

 

Τραχανόπιτα Τρικάλων

Υλικά (10 μερίδες)

6-7 φύλλα ζύμης

3 ποτήρια νερού γλυκό τραχανά

300 γρ. Τυρί φέτα

1 φλιτζάνι λάδι

4 ποτήρια νερό

αλάτι

Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον τραχανά μέχρις ότου αρχίζει να βράζει οπότε τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φουσκώσει.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε όλα τα φύλλα πάντα ραντίζοντας ανάμεσα με λάδι. Αφού κρυώσει ο τραχανάς προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το υπόλοιπο λάδι και το αλάτι, ανακατεύουμε το μείγμα και το απλώνουμε πάνω από τα φύλλα στο ταψί.

Γυρίζουμε στριφτά τις άκρες των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού για να σχηματισθεί ο κόθορος και το βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την πίτα σε μερίδες.

 

Μπομπότα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού

1 κουτάλι γλυκού σόδα μαγειρική

1 κιλό άγρια χόρτα (τσουκνίδες, λάπατα, σπανάκια, παζιά κ.α.)

1/2 κιλό τυρί φέτα

350 γρ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά

αλάτι, πιπέρι

Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα μαραίνουμε και αυτά μέσα στο ίδιο λάδι. Κατεβάζουμε τα χόρτα από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κι όταν κρυώσουν ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε το μείγμα.

Αλείφουμε το ταψί με λάδι περισσότερο από μια απλή επάλειψη και από πάνω πασπαλίζουμε το μείγμα του αλευριού με τη μαγειρική σόδα ώστε να καλύψει καλά το ταψί και καταβρέχουμε με νερό τόσο όσο να νοτίσει το αλεύρι. Στη συνέχεια στρώνουμε μια ψιλή στρώση από το μείγμα, περίπου το μισό με τα χόρτα και ξαναρίχνουμε νέα στρώση αλεύρι νοτίζοντας το με λάδι και νερό.

Όταν ρίξουμε και την δεύτερη στρώση του μείγματος πασπαλίζουμε από πάνω με μπόλικο αλεύρι να καλύψει τα χόρτα και την παλαμίζουμε να στρώσει. Ξαναβρέχουμε με λάδι και νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς επί 70 λεπτά.

 

Μπατζίνα Καρδίτσας

Υλικά (5 μερίδες)

250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο

3 ποτήρια αλεύρι

150 γρ. γιδινό βούτυρο

1 ποτήρι γάλα

1 κρασοπότηρο λάδι

1 ποτήρι νερό

λίγο ξύσμα μαγιάς

2 αβγά

αλάτι

Χτυπάμε τα αβγά με το λάδι και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το νερό που μέσα έχουμε διαλύσει τη μαγιά ανακατεύοντας διαρκώς και το τριμμένο τυρί. Στη συνέχεια αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, προσέχοντας μη δημιουργηθούν κόκκοι και φροντίζοντας στο τέλος να μη γίνει η ζύμη σφιχτή αλλά να είναι αρκετά μαλακή και την αφήνουμε για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.

Στρώνουμε στο ταψί λίγο βούτυρο, απλώνουμε τη ζύμη και από πάνω απλώνουμε σε μικρά κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο παντού. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και μόλις αρχίζει να ψήνεται τρυπάμε την πίτα με ένα πιρούνι για να μην δημιουργηθούν φουσκάλες. Παλιότερα η νοικοκυρά τρύπαγε την πίτα με τα δάχτυλα γι αυτό κι ονομαζόταν μουντζωτή, από τη μούντζα (το φάσκελο).

 

Γαλατόπιτα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

3 φύλλα

1 κιλό γάλα

3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι

1 αβγό

1 κουταλιά της σούπας κοφτή βούτυρο

λίγο λάδι

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ελάχιστο αλάτι, λίγο κανέλα

Πλένουμε σε ζεστό νερό και τρίβουμε με τις παλάμες το ρύζι. Ετοιμάζουμε το ταψί αλείφοντάς το με λάδι και στρώνοντας τα τρία φύλλα. Βάζουμε το γάλα να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι που να αρχίσει να πήζει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το μισό χτυπημένο αβγό, το ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για λίγο, για να φουσκώσει. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει, το απλώνουμε και από πάνω το καταβρέχουμε με το υπόλοιπο αβγό και πασπαλίζουμε με λίγο κανέλα. Ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία περίπου στους 130 βαθμούς, για 45 λεπτά.

Πηγή: Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές10 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές10 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές12 ώρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές14 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές16 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές18 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές20 ώρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές1 ημέρα ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα2 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές3 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές4 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές4 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές5 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Exit mobile version