Συνταγές
Λαχματζούν – Αγαπημένο εδεσμα
Η Συνταγή είναι από Μυρσίνη Μπάλκογλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
8 γραμμάρια ξερή μαγιά
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα ζάχαρη + 1 πρέζα αλάτι
50 ml. ελαιόλαδο
Για τον κιμά
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, (διπλοπερασμένος από λεπτό κόσκινο)
1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες, πολύ ψιλοκομμένες, ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, λίγο πιπέρι κόκκινο καυτερό, μαϊντανός ψιλοκομμένος και λεμόνι για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα υλικά του κιμά, κάνουμε το ζυμάρι,το αφήνουμε να φουσκώσει, το ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
Βάζουμε τον κιμά, τον απλώνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
*η ζύμη δεν έχει λάδι απλά είναι η δεύτερη φουρνιά με την ίδια λαδόκολλα και έχει καεί λίγο στην άκρη.
**κανονικά θέλει μισό μοσχάρι και μισό αρνί.
Είναι εξαιρετικός μεζές.
Η Συνταγή είναι από Μυρσίνη Μπάλκογλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ότι είναι σπιτικό είναι και πιο νόστιμο.
Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για αφράτα αφράτα ποντιακά Τσιριχτά – Τηγανιτές ή αλλιώς λαλαίτες.
Η Συνταγή είναι από Navrozidou Simela – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαγιά ξέρη
2 ποτήρια νερό χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και σιγά-σιγά όλα τα άλλα υλικά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανέβει το ζυμάρι μας.
Έπειτα παίρνουμε με μία κουτάλα ζύμη και βάζουμε σε καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε. Τα συνοδεύουμε με ζάχαρη με μέλι ή με πετιμέζι.
Μας αρέσει και ρίχνουμε τριμμένο τυρί από πάνω.
Φέτα καλύτερα!
Η Συνταγή είναι από Navrozidou Simela – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.