Συνταγές
Απ΄έξω κουραμπιές και μέσα…μελομακάρονο – Πατούδα
Η Συνταγή είναι από κ. Μαριάννα ΔεληγιαννάκηΘώμου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή για υπέροχο και ξεχωριστό γλυκό από την Ιεράπετρα..
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη:
1 πακέτο βούτυρο (ή μαργαρίνη με βούτυρο, ή 2 φλιτζάνια λάδι)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κεσεδάκια γιαούρτι
1-2 βανίλιες
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 πακέτο αλεύρι μαλακό (όσο σηκώσει)
Για τη γέμιση:
4 φλιτζάνια αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα (ή μισά-μισά με καρύδια)
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σκόνη
2 φλυτζάνια νερό
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Στόλισμα:
ζάχαρη άχνη και κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Γέμιση:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να πήξει.
(3-4 λεπτά). Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ζύμη:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με όλα τα υγρά να διαλυθεί (δηλαδή βούτυρο χυμό,γιαούρτι) και ύστερα τα μυρωδικά και σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη, στην άκρη, να “ξεκουραστεί”.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Τοποθετούμε χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου.
Παίρνουμε μπαλάκια (μέγεθος καρυδιού) από τη ζύμη τα ανοίγουμε σε λεπτά δισκάκια και προσθέτουμε 1 κουταλάκι από τη γέμιση.
Διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο και πατάμε καλά τις άκρες να κλείσει.
Το τοποθετούμε αραιά στο ταψί και ψήνουμε για 20′
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Η Συνταγή είναι από κ. Μαριάννα ΔεληγιαννάκηΘώμου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.