Connect with us

Συνταγές

Τέλειος, λαχταριστός μπακλαβάς.. με υπέροχο σχέδιο

Published

on

78769817 2771711946222818 8587184073468805120 o

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης‎ – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.

Υλικά
Σε ταψάκι νούμερο 32 θα χρειαστούμε…..
15 φύλλα κρούστας (επιλέγουμε νωπά από γνωστό σας εργαστήριο και όχι από σούπερ μάρκετ και τυποποιημένα, γίνεται καλλίτερος),
400-500 γραμμάρια καρύδι τριμμένο,
250 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό καλής ποιότητας και όσο πιο φρέσκο γίνεται ( το παλιό μπορεί να μυρίζει ταγκίλα και να σας χαλάσει το γλυκό)

Για το σιρόπι
1,5 κιλό ζάχαρη και 750 γραμμάρια εμφιαλωμένο νερό (δίχως άλατα και χλώρια),
3 βανίλιες κάψουλες και χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Με πατρόν το ταψάκι κόβουμε τα φύλλα στρογγυλά στο ίδιο μέγεθος του ταψιού. Τα ρετάλια από τα φύλλα τα κρατάμε δεν τα πετάμε. Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το ταψάκι.

Τοποθετούμε ένα στρόγγυλο φύλλο και βουτυρώνουμε (ραντίζουμε με πινέλο). Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω στο στρόγγυλο φύλλο ρετάλια από τα φύλλα, μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια του φύλλου και βουτυρώνουμε και πάλι (ραντίζουμε με πινέλο).

Στη συνέχεια τοποθετούμε στρόγγυλο φύλλο και βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε και πάλι ρετάλια, βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία εναλλάξ στρόγγυλο -ρετάλια, μέχρι και το 6 φύλλο το οποίο και δεν βουτυρώνουμε.

Μετά, στρώνουμε το τριμμένο καρύδι ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. καλύπτουμε με στρόγγυλο φύλλο και βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι και το 9ο από τα 15 φύλλα, το οποίο δεν βουτυρώνουμε.

Τοποθετούμε το ταψάκι σε ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει το βούτυρο. Βγάζουμε από το ψυγείο και χαράσσουμε σε κομμάτια. Αν επιθυμούμε να κοπεί όπως και στη φωτογραφία, κάνουμε την παρακάτω διαδικασία κοψίματος.

Κόβουμε τον μπακλαβά σε τέσσερα τεταρτημόρια, φτιάχνοντας 4 L. Εσωτερικά του L και σε ίσες αποστάσεις από το αρχικό L, χαράσσουμε μικρότερο L. Εσωτερικά του δευτέρου L χαράσσουμε μικρότερο και πάλι L. (Αν θέλουμε μικρά κομμάτια, θα χρειαστεί να χαράξουμε και τρίτο L εσωτερικά).

Ενώνουμε τις κορυφές των γωνιών των L από την άκρη του ταψιού μέχρι το κέντρο του ταψιού (η ευθεία είναι και η διαγώνιος του τεταρτημορίου). Παράλληλα με τη διαγώνιο χαράσσουμε ευθείες αριστερά και δεξιά της διαγωνίου από την άκρη του ταψιού μέχρι την πλευρά του L σε ίσες αποστάσεις από την αρχική διαγώνιο (οι ευθείες είναι δύο ή τρεις).

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κοψίματος και στα άλλα 3 τεταρτημόρια και ο μπακλαβάς έχει κοπεί όπως και στο σχήμα. Αν θέλουμε τον κόβουμε σε απλά κομμάτια, η γεύση παραμένει η ίδια.

Αν περισσέψει βούτυρο, προσθέτουμε στο ταψί του μπακλαβά μόνο το καθαρό βούτυρο που είναι στην επιφάνεια του σκεύους και ποτέ το κατακάθι του βουτύρου που περιέχει ζωικά κατάλοιπα και νερό γιατί θα μας κολλήσει τα φύλλα και θα μας χαλάσει το γλυκό.

Αν θέλουμε προσθέτουμε στο κάθε κομμάτι και από ένα γαρίφαλο καρφάκι. Ραντίζουμε ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μας με νερό την επιφάνεια του μπακλαβά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 (ανάλογα με το φούρνο και πάνω κάτω αντιστάσεις) μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα.

Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι με όλα τα υλικά, εκτός από το λεμόνι, του οποίο το χυμό προσθέτουμε, εφόσον βράσει το σιρόπι και το αποσύρουμε 3 λεπτά μετά την έναρξη του βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο.

Καυτό τον μπακλαβά και ζεστό (όχι καυτό) το σιρόπι. Αν μας περισσέψει σιρόπι το προσθέτουμε την επομένη.

Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης‎ “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές27 λεπτά ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές2 ώρες ago

Πολύ ωραίο και δροσερό γλυκάκι – κρέμα ψυγείου με ανανά για κάθε εορταστικό τραπέζι

Γλυκα4 ώρες ago

Καταπληκτικό γλυκό στο ποτήρι με τσουρέκι που περίσσεψε!

Συνταγές4 ώρες ago

Μπουκιά και απόλαυση! Σουπιές με σπανάκι και άγριο μάραθο

Συνταγές5 ώρες ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές7 ώρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές9 ώρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές23 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές24 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές1 ημέρα ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές1 ημέρα ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές1 ημέρα ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές2 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα2 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές3 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Exit mobile version