Connect with us

Γλυκα

Μυστικά για το πιο αφράτο κι αέρινο παντεσπάνι

Published

on

IMG 8429

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεμυαλιστικό, από ένα κουτάλι που βυθίζεται σε μια βελούδινη, αέρινη τούρτα με αφράτο παντεσπάνι.

Άλλωστε, όταν φτιάχνεις τη σπιτική σου τούρτα, εξοικονομείς χρήματα μιας και είναι πολύ πιο οικονομικό το σπιτικό γλυκό.

Δες λοιπόν εδώ όλα τα μυστικά, για να γίνεται το παντεσπάνι σου, ένας αφρός και να σου παραγγέλνουν όλοι να τους  φτιάχνεις θεϊκές τούρτες.

Εργαλεία που χρειάζεσαι για το παντεσπάνι

  • Μίξερ χειρός
  • Μαλακή σπάτουλα μαρίζ (θα σε βοηθήσει να σκάψεις τα τοιχώματα του μπολ καθ’ όλη την διάρκεια την ανάμειξης των υλικών).
  • Μπολ ανάδευσης-μπασίνα
  • Σίτα ψιλή
  • Αντικολλητικό χαρτί
  • Ταψάκια ισομεγέθη
  • Σχάρα ζαχαροπλαστικής

Προετοιμασία

Μια καλή προετοιμασία θα σου μειώσει τον χρόνο που θα ασχοληθείς με το παντεσπάνι.

  • Διάβασε καλά την συνταγή σου για να κατανοήσεις πλήρως τα στάδια.
  • Είναι βασικό να ελέγχεις τη σωστή θερμοκρασία του φούρνου σου. Γι’ αυτό χρειάζεσαι ένα θερμόμετρο φούρνου, ώστε με σιγουριά, να γνωρίζεις σε ποια θερμοκρασία αντιστοιχεί η λυχνία του φούρνου. Σας το λέω αυτό γιατί αρκετοί παραπονιέστε για το ψήσιμο του φούρνου.
  • Συγκέντρωσε τα υλικά σου στον πάγκο.
  • Μέτρησε σωστά και βάλε τα στη σειρά, ανάλογα με την σειρά που μπαίνουν στην εκτέλεση.
  • Φρόντισε τα υλικά σου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός κι αν η συνταγή απαιτεί κάτι άλλο. Τα αυγά πάντα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο αν απαιτεί η συνταγή να είναι πάντα μαλακό.
  • Χώρισε τα αυγά ,τον κρόκο από το ασπράδι από πριν, αν αυτό στο ζητάει η συνταγή.
  • Για αέρινο παντεσπάνι, κοσκίνισε σε ψιλή σίτα και δυο και τρεις φορές όλα τα στερεά υλικά σου αλεύρι, κακάο, μπέικιν κλπ.
  • Βουτύρωσε πολύ καλά τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις για το παντεσπάνι. Σου προτείνω να στρώσεις και αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση από τα ταψάκια .Έτσι θα είναι πιο εύκολο το ξεφορμάρισμα από τα ταψιά.
  • Προθέρμανε καλά τον φούρνο σου.

 

Τούρτα κωκ με γλάσο σοκολάτας

Τούρτα κωκ

Επί το έργον

  • Είναι πολύ βασικό, όταν θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μπουν στο ταψί χωρίς καθυστέρηση, και έτσι γρήγορα να μπουν και στο φούρνο.Ένα μίγμα για παντεσπάνι που είναι στις φόρμες και στέκεται στον πάγκο μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, κάνει μεγάλες τρύπες και δεν πάρει το σωστό ύψος, επειδή το άφησες να περιμένει στην άκρη.
  • Μην ξεχνάς ποτέ να βάζεις μια πρέζα αλάτι ή λίγες σταγόνες λεμόνι ή κρεμόριο στα ασπράδια όταν τα χτυπάς σε μαρέγκα, για το παντεσπάνι. Αυτά τα υλικά θα βοηθήσουν τα ασπράδια να φουσκώσουν, τη μαρέγκα να κρατήσει τον όγκο της και κατά συνέπεια το παντεσπάνι να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
  • Την ώρα που πρέπει να βάλεις τη μαρέγκα στο μίγμα, πρόσθεσε στην αρχή μια δυο κουταλιέςκι αναδίπλωσε το μίγμα με σπάτουλα  ώστε να αραιώσει. Μετά μπορείς να προσθέσεις την υπόλοιπη μαρέγκα αναδιπλώνοντας απαλά ώστε να μην χάσεις καθόλου από τον όγκο που έχει η μαρέγκα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα τέλειο κι αφράτο παντεσπάνι.
  • Όλα τα στερεά υλικά υλικά πρέπει να μπουν στο μίγμα κοσκινισμένα. Σας το λέω ξανά, γιατί είναι πολύ βασικό να έχει εξαφανιστεί και το παραμικρό γρομπαλάκι αλευριού. Αλλιώς θα παραμείνει σβόλος και μέσα στο παντεσπάνι.
  • Χρειάζεται απαλό ανακάτεμα των στερεών υλικών,  με μαλακή σπάτουλα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μίγμα.
  • Μην ανακατεύεις για πολύ ώρα γιατί το αλεύρι θα αρχίσει να αποβάλει τη γλουτένη, με αποτέλεσμα το παντεσπάνι να βγει λαστιχωτό, χωρίς πολύ όγκο και σφιχτό, συμπαγές.  Άλλωστε θα δεις ότι το μίγμα που έφτιαξες, είναι αέρινο και αφράτο, και δεν θέλεις να πάει χαμένος ο κόπος σου.
  • Βάλε το μίγμα στα ταψάκιαΙσομοίρασέ τοΊσιωσε απαλά την επιφάνεια.

Στο ψήσιμο

  • Βάλε χωρίς καθυστέρηση, τα ταψάκια στον ζεστό φούρνο, στην προτεινόμενη θερμοκρασία (κάθε συνταγή μου σας εξηγεί ακριβώς την θερμοκρασία, τη σχάρα που τοποθετούμε καθώς και την διάρκεια ψησίματος που ποικίλει πάντα ανάλογα την συνταγή).
  • Είναι πολύ βασικό, να μην ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όταν ψήνουμε παντεσπάνι.
  • Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Όμως πάντα για σιγουριά, θέλω να ελέγχεις αν ψήθηκε σωστά το εσωτερικό του, μπήγοντας μια καθαρή λάμα μαχαιριού ή οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή από ζύμη, το παντεσπάνι είναι έτοιμο.

Μετά το ψήσιμο

  • Αφήνουμε τα παντεσπάνια να σταθούν για 10′ στα ταψάκια κι έπειτα ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν τελείως.
  • Αν θέλετε να κόψετε οριζόντια το παντεσπάνι για να το γεμίσετε ενδιάμεσα, αφού κρυώσει πολύ καλά, τυλίξτε το σε μεμβράνη τροφίμων και βάλτε το στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο σκληραίνει και κόβεται πιο εύκολα χωρίς να τρίβεται.
  • Το παντεσπάνι διατηρείται για 3 ημέρες στο ψυγείο ή για 3 μήνες στην κατάψυξη, αφού το τυλίξουμε πολύ καλά με μεμβράνη.
  • Τα παντεσπάνια που ψύχονται ή καταψύχονται πρέπει πρώτα να σιροπιάζονται.

Στο μοντάρισμα

  • Το ολόφρεσκο παντεσπάνι μπορεί να μπει και στεγνό σε μια τούρτα γιατί θα ρουφήξει την υγρασία από την κρέμα γέμιση και την επικάλυψη.
  • Μια απλή μαρμελάδα στη μέση και μια ωραία επικάλυψη γύρω από τα αφράτα παντεσπάνια, είναι αρκετά, ώστε να δημιουργήσεις μια μοναδική και οικονομική τούρτα. 

Καλή επιτυχία!

argiro.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές11 ώρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές13 ώρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές15 ώρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές17 ώρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές17 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές19 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές20 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές1 ημέρα ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές2 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές3 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές4 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Exit mobile version