Connect with us

Συνταγές

6 απίθανες συνταγές για σκορδαλιά. Εσείς ποια θα διαλέξετε?

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εμείς, σας προτείνουμε 6 πολύ απλές συνταγές για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα. Κεφαλλονίτικη αλιάδα Eίναι μια μελάτη σκορδαλιά με πατάτα, στην […]

Published

on

skordalia olivemagazine.gr

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εμείς, σας προτείνουμε 6 πολύ απλές συνταγές για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα.

Κεφαλλονίτικη αλιάδα
Eίναι μια μελάτη σκορδαλιά με πατάτα, στην οποία προστίθεται ζωμός από τον μπακαλιάρο. Για το ζωμό θα χρειαστεί να βράσετε 1-2 κομμάτια ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, μαζί με τα κόκαλα και την ουρά του, για 15 λεπτά περίπου. Θα τον σουρώσετε και θα χρησιμοποιήσετε λίγο απ’ αυτόν το ζωμό. Στην Κεφαλλονιά συνηθίζουν να βράζουν τη μισή ποσότητα μπακαλιάρου και τον σερβίρουν μαζί με τον τηγανητό.

Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
½ κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζωμό από τον μπακαλιάρο
αλάτι

Διαδικασία

Χτυπάτε σε γουδί ή στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις προσθέτετε στο λιωμένο σκόρδο.
Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι εναλλάξ με το χυμό λεμονιού και το ζωμό του ψαριού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει σαν μαστιχωτή κρέμα. Δοκιμάζετε το αλάτι και το λεμόνι.

Tip: Για να πετύχετε τη μαστιχωτή υφή της θα πρέπει να φτιάξετε την αλιάδα σε γουδί.

Σκορδαλιά με αμύγδαλα και μουστάρδα σαν μαγιονέζα
Όπως όλες οι σκορδαλιές, βασικά συστατικά της είναι το σκόρδο και το λάδι. Τα αμύγδαλα και η μουστάρδα της δίνουν άλλη διάσταση, πέρα από την κλασική που όλοι γνωρίζουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή περισσότερο σκόρδο από αυτό που προτείνουμε στη συνταγή μας. Είναι θέμα γούστου και… αντοχής. Όταν καθαρίζετε το σκόρδο, μην παραλείψετε να αφαιρέσετε το πράσινο φύτρο από κάθε σκελίδα.

Υλικά:
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
1 αβγό
2 κουτ. σούπας ξίδι άσπρο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μπλέντερ το αβγό με το ξίδι και τη μουστάρδα. Μόλις το μίγμα σας γίνει ομοιογενές, προσθέτετε το σκόρδο. Συμπληρώνετε αλάτι και λίγο λίγο το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα.
Ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα χτυπάτε για να πολτοποιηθούν και να ενσωματωθούν στη σκορδαλιά.
Δοκιμάζετε για αλάτι και ξίδι. Αφήνετε τη σκορδαλιά σκεπασμένη στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη σερβίρετε.

Σκορδαλιά με φάβα
Μία πρωτότυπη σκορδαλιά με φάβα και κρασί από τα ταξίδια του δικού μας Ηλία Μαμαλάκη στη Σαντορίνη.

Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
250γρ. φάβα
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα ρίγανη
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι

Διαδικασία

Σιγοβράζετε τη φάβα προσθέτοντας 4 μέρη νερό. Την ξαφρίζετε. Προσθέτετε τη δάφνη και τη ρίγανη. Ανακατεύετε συχνά. Προσθέτετε και τα κρασιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα κάθε τόσο, πάντα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει η φάβα σαν πηχτός πουρές. Αλατίζετε. Αποσύρετε τη φάβα από τη φωτιά. Την αφήνετε να κρυώσει (στο μεταξύ πήζει).
Όταν πήξει και κρυώσει η φάβα της προσθέτετε το λάδι και το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα λείο σφιχτό πουρέ. Τη σερβίρετε αμέσως!

Σκορδαλιά με καρύδια
Μια σκορδαλιά με τραγανή υφή που της δίνουν τα καρύδια ή αμύγδαλα που θα προσθέσουμε. Είναι όντως ιδιαίτερη και διαφορετική.

Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο
75γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ασπρισμένα
1 φέτα ψωμιού χωρίς κόρα
ελαιόλαδο όσο σηκώσει (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι

Διαδικασία

Mουσκεύετε το ψωμί και στο στύβετε ελαφρά.

Έπειτα, βάζετε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι και τα καρύδια και τα πολτοποιείτε μαζί με το ψωμί.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι εναλλάξ με ξίδι, μέχρι να έχετε ένα μίγμα λείο και ομοιογενές, σαν κρέμα.

Σκορδαλιά με ψωμί
Μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή. Με λίγα υλικά, φτιάχνετε μια εξαιρετική και “δυνατή” συνοδεία για τον μπακαλιάρο σας.

Υλικά:
5-10 σκελίδες σκόρδο
300γρ. ψωμί χωρίς κόρα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι
αλάτι

Διαδικασία

Μουσκεύετε το ψωμί σε νερό και ξίδι. Το στύβετε καλά.
Καθαρίζετε τα σκόρδα και μετά τα βάζετε στο μπλέντερ με το ψωμί και το αλάτι και τα χτυπάτε προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι.
Διορθώνετε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι ή ξίδι.

Σκορδαλιά με πατάτα
Αφήσαμε την κλασική και πιο δημοφιλή συνταγή για το τέλος. Την προτιμά η πλειοψηφία των “οπαδών” της σκορδαλιάς.

Υλικά:
5-10 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες, μεσαίο μέγεθος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι

Διαδικασία

Πλένετε και βράζετε τις πατάτες. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι, μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.
Προσθέτετε το μίγμα στον πουρέ και το δουλεύετε καλά. Αν θέλετε, ρίχνετε και ένα ολόκληρο φρέσκο αβγό. Τη δουλειά αυτή μπορείτε να την κάνετε άνετα και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι μαζί με λίγο ξίδι.

Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.

Και μια μικρή παραλλαγή: Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι και τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό. Προσθέτετε ζεστές τις βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες και ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι με το ξίδι εναλλάξ. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε αν θέλετε λίγο ακόμη ξίδι ή αλάτι.

Καλή σας όρεξη!

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

Συνταγές46 λεπτά ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές4 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές5 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές5 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές6 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές20 ώρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές22 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές1 ημέρα ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές1 ημέρα ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές2 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές3 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ένα γρήγορο και εύκολο κέραμα – ορίστε μια δροσιστική λεμονάδα

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο ψωμί τοστ με μαγιά – είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

Exit mobile version