Συνταγές
Σφακιανή πίτα ~ Σφακιανόπιτες
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Υλικά
-850 g έως 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
-50 ml ρακής
-450 ml νερού
-50 ml ελαιολάδου
-1 κουταλάκι αλάτι
-500 γραμμάρια ξινή μυζήθρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε τη συνταγή μας, παίρνοντας ένα μπρίκι και βάζοντας μέσα 450 γρ. νερό και 1 κγ.αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγο και συνεχίζουμε ρίχνοντας 50 γρ. ρακή και 50 γρ. ελαιόλαδο έως ότου με αυτά τα υλικά να έχουμε φτάσει στα χείλη του μπρικιού.
Αυτό το μίγμα θα το αδειάσουμε σε ένα μπωλ, και θα προσθέσουμε 850 γρ. έως 1 κιλό αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με τον αναδευτήρα.
Ετσι, δημιουργούμε μία ζύμη την οποία θα βάλουμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο τραπέζι και θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας για περίπου 6 έως 7 λεπτά. Θα φτιάξουμε έτσι μία μπάλα ζύμης την οποία θα βάλουμε σε ένα μπωλ και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά αφού την σκεπάσουμε με μία πετσέτα.
Μετά από αυτό τον χρόνο, θα ανοίξουμε τη ζύμη και θα φτιάξουμε ένα ρολό το οποίο θα χωρίσουμε με ένα μαχαίρι σε 15 έως 16 ίσια κομμάτια.
Με αυτά τα κομμάτια της ζύμης θα πλάσουμε μικρές μπάλες τις οποίες θα αφήσουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά και αφού τις σκεπάσουμε με μία πετσέτα.
Στη συνέχεια, θα βάλουμε σε ένα μπωλ περίπου 500 γρ. ξυνή μυζήθρα και θα την ανακατέψουμε λίγο.
Παίρνουμε τώρα τις μπάλες της ζύμης και τις ανοίγουμε σε ένα τραπέζι λίγο αλευρωμένο σε μέγεθος περίπου της παλάμης. Με ένα κουτάλι της σούπας θα πάρουμε ποσότητα μυζήθρας και θα την βάλουμε στο κέντρο του φύλλου της ζύμης. Θα τυλίξουμε κυκλικά το φύλλο κλείνοντας την μυζήθρα στο εσωτερικό του. Το γυρίζουμε ανάποδα και προσέχουμε να είναι καλά κλεισμένο.
Αφού τελειώσουμε με την γέμιση, θα τα αφήσουμε να ξεκουραστούν για περίπου 15 λεπτά σκεπασμένα με πετσέτα.
Το μέγεθος των πιτών που τελικά θα φτιάξουμε πριν το τηγάνισμα, μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πως τις θέλουμε, τόσο σε πλάτος όσο και σε πάχος, χρησιμοποιώντας και τον πλάστη για να τις διαμορφώσουμε.
Οι πίτες ανεξάρτητα από το μέγεθος, μπορούν να αποθηκευτούν και να συντηρούνται στην κατάψυξη εάν τις βάλουμε την κάθε μία σε λαδόκολλα και την μία πάνω από την άλλη.
Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται ξεπάγωμα.
Μπορούμε απλά να τις βάλουμε μετά το ψυγείο σε μία πετσέτα όσο ζεσταίνεται ένα κατά προτίμηση στεγνό και αντικολλητικό τηγάνι. Χρησιμοποιούμε μέτρια έως υψηλή θερμοκρασία κατόπιν για το τηγάνισμα.
Το σωστό τηγάνισμα θα έχει γίνει όταν βυθίζουμε ένα ξύλινο καλαμάκι στην πίτα και δεν αφήνει επάνω του υπολείμματα όταν το βγάζουμε.
Οι πίτες αφού τις βάλουμε στο πιάτο σερβίρονται με θυμαρίσιο μέλι και ρακή. Μπορείτε να προσθέστε επάνω τους ακόμα καρύδια, σουσάμι ή κανέλλα.
Καλή απόλαυση!
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε βίντεο πατώντας εδώ.
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes