Connect with us

Συνταγές

Σφακιανή πίτα ~ Σφακιανόπιτες

Published

on

maxresdefault 5 2

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes

Υλικά

-850 g έως 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
-50 ml ρακής
-450 ml νερού
-50 ml ελαιολάδου
-1 κουταλάκι αλάτι
-500 γραμμάρια ξινή μυζήθρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε τη συνταγή μας, παίρνοντας ένα μπρίκι και βάζοντας μέσα 450 γρ. νερό και 1 κγ.αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγο και συνεχίζουμε ρίχνοντας 50 γρ. ρακή και 50 γρ. ελαιόλαδο έως ότου με αυτά τα υλικά να έχουμε φτάσει στα χείλη του μπρικιού.

Αυτό το μίγμα θα το αδειάσουμε σε ένα μπωλ, και θα προσθέσουμε 850 γρ. έως 1 κιλό αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με τον αναδευτήρα.

Ετσι, δημιουργούμε μία ζύμη την οποία θα βάλουμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο τραπέζι και θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας για περίπου 6 έως 7 λεπτά. Θα φτιάξουμε έτσι μία μπάλα ζύμης την οποία θα βάλουμε σε ένα μπωλ και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά αφού την σκεπάσουμε με μία πετσέτα.

Μετά από αυτό τον χρόνο, θα ανοίξουμε τη ζύμη και θα φτιάξουμε ένα ρολό το οποίο θα χωρίσουμε με ένα μαχαίρι σε 15 έως 16 ίσια κομμάτια.

Με αυτά τα κομμάτια της ζύμης θα πλάσουμε μικρές  μπάλες τις οποίες θα αφήσουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά και αφού τις σκεπάσουμε με μία πετσέτα.

Στη συνέχεια, θα βάλουμε σε ένα μπωλ περίπου 500 γρ. ξυνή μυζήθρα και θα την ανακατέψουμε λίγο.

Παίρνουμε τώρα τις μπάλες της ζύμης και τις ανοίγουμε σε ένα τραπέζι λίγο αλευρωμένο σε μέγεθος περίπου της παλάμης. Με ένα κουτάλι της σούπας θα πάρουμε ποσότητα μυζήθρας και θα την βάλουμε στο κέντρο του φύλλου της ζύμης. Θα τυλίξουμε κυκλικά το φύλλο κλείνοντας την μυζήθρα στο εσωτερικό του. Το γυρίζουμε ανάποδα και προσέχουμε να είναι καλά κλεισμένο.

Αφού τελειώσουμε με την γέμιση, θα τα αφήσουμε να ξεκουραστούν για περίπου 15 λεπτά σκεπασμένα με πετσέτα.

Το μέγεθος των πιτών που τελικά θα φτιάξουμε πριν το τηγάνισμα, μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πως τις θέλουμε, τόσο σε πλάτος όσο και σε πάχος, χρησιμοποιώντας και τον πλάστη για να τις διαμορφώσουμε.
Οι πίτες ανεξάρτητα από το μέγεθος, μπορούν να αποθηκευτούν και να συντηρούνται στην κατάψυξη εάν τις βάλουμε την κάθε μία σε λαδόκολλα και την μία πάνω από την άλλη.
Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται ξεπάγωμα.
Μπορούμε απλά να τις βάλουμε μετά το ψυγείο σε μία πετσέτα όσο ζεσταίνεται ένα κατά προτίμηση στεγνό και αντικολλητικό τηγάνι. Χρησιμοποιούμε μέτρια έως υψηλή θερμοκρασία κατόπιν για το τηγάνισμα.

Το σωστό τηγάνισμα θα έχει γίνει όταν βυθίζουμε ένα ξύλινο καλαμάκι στην πίτα και δεν αφήνει επάνω του υπολείμματα όταν το βγάζουμε.

Οι πίτες αφού τις βάλουμε στο πιάτο σερβίρονται με θυμαρίσιο μέλι και ρακή. Μπορείτε να προσθέστε επάνω τους ακόμα καρύδια, σουσάμι ή κανέλλα.

Καλή απόλαυση!

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε βίντεο πατώντας εδώ.

Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές9 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές11 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές13 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές15 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές17 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές17 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές17 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές19 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές1 ημέρα ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές4 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Exit mobile version