Connect with us

Γλυκα

Ρόλο κέικ με κανέλα και γλάσο 

Published

on

kanella 169V01 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ρολό κέικ με κανέλα ή αλλιώς ένα γιγάντιο ρολό κανέλας. Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα μεγάλο ρολό κανέλας μιας και το λατρεύω. Όταν βρήκα την συνταγή ενθουσιάστηκα. Είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα και νόστιμα κέικ που έχω φτιάξει ποτέ. Είναι μαλακό και αφράτο έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι ένα κέικ. Η κανέλα θα σας σπάσει την μύτη και σε συνδυασμό με την ζάχαρη κάνουν το τέλειο δίδυμο.

Θα σας πρότεινα να το φτιάξετε μία μέρα που θα έχετε χρόνο ώστε να απολαύσετε τόσο την διαδικασία όσο και το ίδιο…

Καλές γλυκές μαγειρικές!

 

Υλικά:

Για το κέικ:

  • 2 και 3/4 φλιτζάνια (345γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι (120ml) νερό
  • 1/4 φλιτζανιού (60 ml) γάλα (αγελαδινό γάλα – εγώ χρησιμοποίησα άπαχο)
  • 3 κουταλιές της σούπας (45γρ.) ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

Για την γέμιση:

  • 3 κουταλιές της σούπας (45γρ.) ανάλατο βούτυρο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1/4 φλιτζανιού (50γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη

Για το γλάσο:

  • 1 φλιτζάνι (120γρ.) ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας (15ml) γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας (15ml) μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη

 

Εκτέλεση:

  1. Για τη ζύμη: Βάζουμε στην άκρη 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε 2 και 1/4 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά μαζί έως ότου αναμειχθούν καλά. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ζεσταίνουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο μαζί στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρις ότου το βούτυρο λιώσει και το μείγμα γίνει πολύ ζεστό για να το πιάσεις. Περίπου 45°-50°C. Ανακατεύουμε το μείγμα βούτυρο στο μείγμα αλευριού. Προσθέτουμε το αυγό και αρκετό ακόμα αλεύρι για να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Εγώ χρειάστηκα 1/3 φλιτζανιού αλεύρι, αλλά μπορεί να χρειαστείτε ½ φλιτζάνι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα τραβιέται απαλά μακριά από την πλευρά της λεκάνης και έχει μία ελαστική υφή.
  3. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 3-4 λεπτά. Σχηματίζουμε την ζύμη σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Η ζύμη θα αυξηθεί ελαφρώς.
  4. Για τη γέμιση: Μετά από 30 λεπτά, απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 30×40 εκατοστών. Απλώνουμε το μαλακό βούτυρο στην κορυφή. Ανακατεύουμε μαζί την κανέλα και τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό όλη την ζύμη. Ψεκάζουμε (ή βουτυρώνουμε) ένα 25 εκατοστών  στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ένα κοπίδι πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε έξι λωρίδες πλάτους 5 εκατοστών. Τυλίγουμε χαλαρά μια λωρίδα και την τοποθετούμε το στο κέντρο του ταψιού. Την τυλίγουμε πολύ χαλαρά, ώστε η ζύμη να έχει περιθώριο να φουσκώσει. Τυλίγουμε τις υπόλοιπες 5 λωρίδες γύρω από το κεντρικό ρολό, αρχίζοντας κάθε λωρίδα στο τέλος του προηγούμενου ρολού, προκειμένου να φτιάξουμε ένα μεγάλο έλασης κέικ. Λίγη από τη γέμιση μπορεί να χυθεί έξω καθώς φτιάχνουμε το κέικ, αλλά εγώ σκόρπισα ότι χύθηκε πάνω από το κέικ.
  6. Χαλαρά καλύπτουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα για 60-90 λεπτά.  Μπορούμε επίσης να κάνουμε αυτό: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C.  Σβήνουμε τον φούρνο. Τοποθετούμε το κέικ μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να φουσκώσει. Μου πήρε 90 λεπτά.
  7. Αφού η ζύμη του κέικ έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Κάλυψα το κέικ με φύλλο αλουμινίου μετά από 15 λεπτά για να μην σκουρύνει πολύ. Κάποια σημεία του κέικ θα έχουν φουσκώσει πιο πολύ από κάποια άλλα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο! Όταν το βγάλετε από τον φούρνο απλά πιέστε με μία σπάτουλα προς τα κάτω τα σημεία που είναι πιο πολύ φουσκωμένα.
  8. Για το γλάσο: Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αμέσως πριν το σερβίρισμα, το περιχύνουμε με το γλάσο. Ανακατεύουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, το γάλα/κρέμα, το μέλι και τη βανίλια μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και περιχύνουμε το κέικ. Αν προτιμάτε ένα πιο παχύρευστο γλάσο, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια, προσθέστε αλάτι για να μειώσετε τη γλυκύτητα, αν θέλετε.
  9. Το κέικ απολαμβάνεται καλύτερα την ίδια μέρα, αλλά θα παραμείνει φρέσκο ​​αν το καλύψουμε σφιχτά για 4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

 

Σημειώσεις:

  1. Η ζύμη μπορεί να γίνει το βράδυ πριν από το βήμα 5. Καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε την από το ψυγείο και αφήστε την να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
  1. Μπορείτε να μην βάλετε σιρόπι σφενδάμου και να κάνετε ένα απλό γλάσο βανίλιας. Ή μην βάλετε τη βανίλια και φτιάξτε ένα απλό γλάσο σφενδάμου.

Ρόλο κέικ με κανέλα και γλάσο 

http://marymary.designthesoul.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές3 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές3 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές5 ώρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές7 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές9 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές11 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές13 ώρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές1 ημέρα ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές1 ημέρα ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα1 ημέρα ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές2 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές2 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές3 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές3 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές4 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές4 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Exit mobile version