Συνταγές
Τα πιο εύκολα και μοσχομυρωδάτα ρολάκια κανέλας – νηστίσιμα που πρέπει οπωσήποτε να τα φτιάξετε
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε νηστίσιμα τσουρεκάκια προσθέτοντας μαχλέπι και 3-4 δάκρυα μαστίχας τριμμένα
Η Συνταγή είναι από Sofia Fetra Andreas Zapaltas – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
Για την ζύμη
200 ml. νερό
100 γραμ. ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
200 ml. ελαιόλαδο
300 ml. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό
1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
100 γραμ. φυτικό βούτυρο
200 γραμ. καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές κανέλα
Για το σιρόπι
200 ml. χυμό πορτοκάλι
200 ml. νερό
200 γραμ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Αρχικά βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την μαγιά και ανακατεύουμε για λίγο. Αφήνουμε την μαγιά να φουσκώσει για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό από το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κοσκινίζουμε.
Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μπολ και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη.
Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα και λιώνουμε το βούτυρο.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και αδειάζουμε τη ζύμη, την κόβουμε στη μέση.
Με ένα πλάστη ανοίγουμε σε δύο ορθογώνια φύλλα.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη κανέλα.
Ρολάρουμε την ζύμη και κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι σε ρολά περίπου 2 εκ.
Η δόση αυτή μας δίνει περίπου 20 ρολάκια.
Τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε για λίγο να απορροφήσει και σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από Sofia Fetra Andreas Zapaltas – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.