Συνταγές
Πολίτικο Εκμέκ με τσουρέκι… το κάτι άλλο!
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ
1 τσουρέκι με Μαστίχα Χίου κομμένο σε φέτες
2-3 κ.σ. Βούτυρο
ΣΙΡΟΠΙ
2 1/2 κουπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
1 λίτρο γάλα φρέσκο ( ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα στο τέλος)
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
Σαντιγί:
600 gr γαλα
3 φακ. Garni
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε ένα ταψι η πυρέξ και στρώνουμε το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά.
Από πάνω αλείφουμε καλά με βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 10-15 λεπτά, μόλις δούμε οτι το τσουρέκι αρχίζει να ροδίζει.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε για 4-5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως.
Αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αυγά ολόκληρα μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα την μια κούπα γάλα που κρατήσαμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι.
Μόλις διαλυθεί καλά και γίνει το μίγμα κρεμώδες παίρνουμε λίγο λίγο από το καυτό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ.
Μετα Αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες. Αν στο τέλος δούμε ότι η κρέμα μας είναι αρκετά πηχτή θα ριξουμε λίγο ακόμα γάλα..( Η κατσαρόλα θα είναι εκτος φωτιάς)
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Χτυπάμε το Garni με το γαλα μέχρι να γίνει σαντιγύ και μόλις παγώσει το γλυκό την βάζουμε από πάνω με σπάτουλα ή με κορνέ.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης….
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “Χρυσές Συνταγές”.