Connect with us

Ζυμαρικα

Μαντί, τα Ανατολίτικα ραβιόλια

Published

on

MADI

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
Για τη Ζύμη:
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
-1 1/2 ποτήρι νερό βρύσης
-1 αυγό
(ή για ευκολία, μια συσκευασία έτοιμο φύλλο Βηρυτού)

Για τη Γέμιση:
-300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό κιμά ή ακόμα και μείγμα αυτών
-2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στο ρεντέ (τρίφτη)
-1/2 ντομάτα περασμένη στον ρεντέ
-1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
-1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
-2/4 της κούπας του τσαγιού πλιγούρι (γύρω στα 90γρ)
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
-1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
-1 πρέζα γαρίφαλο
-1 μικρό μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
-Ελαιόλαδο
-αλάτι-πιπέρι (κατά προτίμηση)

Για το βουτύρωμα:
-50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για το σοκ:
-2 κύβους κρέατος αραιωμένους σε 800 ml ζεστό νερό
ή αν έχετε όρεξη να φτιάξετε, ζωμό κρέατος περίπου 800ml.

Για το Γιαουρτοσκόρδιον:
-500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (με όλα του τα λιπαρά, άστε τις δίαιτες για άλλη μέρα)
-3 σκελίδες σκόρδο
-Λίγο ελαιόλαδο
-1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη

Για το στολισμό πασπαλίζουμε με :
-Μπούκοβο καυτερό
-Σουμάκ (προαιρετικά)*
-ή κόκκινο πιπέρι σε πούδρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τη ζύμη:
Αναμιγνύουμε σε μια λεκάνη τα περί ζύμης σταθερά υλικά.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο- λίγο για να πάρουμε σφιχτό αποτέλεσμα.

Τη χωρίζουμε σε 5-6 μικρά μπαλάκια, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά.

Για να κερδίσουμε χρόνο, όσο κάθεται η ζύμη, πιάνουμε τον κιμά.

Βάζουμε σε μια μπασίνα τα περί κιμά υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά.

Κλείνουμε με μαγειρική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε στο ενδιάμεσο έναν πάγκο, τον αλευρώνουμε καλά και αρχίζουμε το άπλωμα των φύλλων.

Κάθε φύλλο το κόβουμε σε οριζόντια και κάθετα κομμάτια, στο μέγεθος μιας παλάμης.

Στο κάθε τετράγωνο κομμάτι φύλλου που προκύπτει, βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση.

Μόλις γεμίσουμε το φύλλο/ζύμη, έχουμε να διαλέξουμε κλείσιμο (βάρκα, πουγκί ή μικρό ραβιολάκι όπως είπαμε).

Εγώ προτιμώ τα πουγκιά.

Αφού τα κλείσουμε, τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν οι πρώτες ύλες (φύλλα και κιμάς).

Μόλις παρατάξουμε τα Μαντί σαν άλλα στρατιωτάκια στο ταψί, παίρνουμε το λιωμένο βούτυρο και τα ραντίζουμε μ’ ένα πινέλο, ώστε να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά όταν ψηθούν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να «στραφταλιάσουν» (να πάρουν χρώμα).

Όσο τα ‘χουμε στο φούρνο, ετοιμάζουμε τον ζωμό.

Αραιώνουμε 2 κύβους βοδινού σε 800 ml ζεστό νερό.

Μόλις στραφταλιάσουν τα μαντί τα περιλούζουμε με τον καυτό ζωμό και παθαίνουν ό,τι το μπακλαϊ με το καυτό σιρόπι.

Ξαναβάζουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πιουν όλο το ζωμό.

Παίρνουμε τότε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υλικά του «γιαουρτοσκόρδιου» και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

Μόλις βγουν τα Μαντί απ΄ το φούρνο, παίρνουμε ένα πιάτο, στρώνουμε από κάτω 3 κουταλιές γιαουρτοσκόρδιον, απλώνουμε «σεντόνι» το μεζέ και τον καλύπτουμε με άλλη μια δόση από γιαουρτοσκόρδιον.

Τελειώνουμε με το στολισμό του, που δεν είναι άλλος από πασπαλισμένο καυτερό μπούκοβο, σουμάκ και καραφάκι(-α) ούζου!

Το νου σας, μ’ αυτό το μεζέ επαληθεύεται το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε…»!

Καλή όρεξη, καλή επιτυχία!

*Το σουμάκ είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ανατολίτικη κουζίνα και ειδικά στα κρέατα. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Αν δεν το βρίσκετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξύσμα λεμονιού.

Ιωάννα Kookie, eyedoll.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές37 λεπτά ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές3 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές5 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές7 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές9 ώρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές20 ώρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές22 ώρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές22 ώρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές1 ημέρα ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα1 ημέρα ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές2 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές2 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές2 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές3 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές3 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές3 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές3 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές4 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές4 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Exit mobile version