Υλικά
κοτόπουλο – 1 μικρό , λίγο παραπάνω από 1 κιλό, χωρίς εντόσθια
κρεμμύδι – 1 μεγάλο, κομμένο
λεμόνι – 3
αυγά – 3,χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
κριθαράκι – 3/4 φλιτζανιού ή ρύζι
ελαιόλαδο – 3 κ.σ.
αλάτι – 3 κ.γ.
πιπέρι – 1 κ.γ.
ρίγανη – 2 κ.γ. φρέσκια ή 1 κ.γ. ξερή
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο και κόβουμε τα ποδαράκια. Το βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε νερό τόσο που να καλύπτει ίσα ίσα το κοτόπουλο μας.
Προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι στο νερό και βράζουμε. Μετά από 10-15 λεπτά μαγειρέματος θα πρέπει να έχει αρχίσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του ζωμού μας. Ξαφρίζουμε και πετάμε τον αφρό αυτό και επαναλαμβάνουμε κάθε 5-10 λεπτά. Βράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα ή μέχρι να έχει μαγειρευτεί μέχρι το κέντρο του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκρίλ.
Βγάζουμε τα κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε και τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο.
Σε μικρό μπολ αναμιγνύουμε το χυμό 1 λεμονιού, το ελαιόλαδο, μισή κ.γ. πιπέρι, τη μισή ρίγανη και 1 κ.γ. αλάτι. Περιχύνουμε με αυτό το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα στην κορυφή.
Όσο το κοτόπουλο ψήνεται, προσθέτουμε στο ζωμό 2 φλιτζάνια νερό και ακόμα 1 κ.γ. αλάτι και το βάζουμε πάλι στη φωτιά να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το ρύζι ή το κριθαράκι και βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν καλά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε το αβγολέμονο. Σε μεσαίο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρίσουν. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από τα υπόλοιπα 2 λεμόνια μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα βεβαιωνόμαστε ότι ο ζωμός έχει μείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μακριά από τη φωτιά για 10 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζωμό στο αβγολέμονο χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να συμπληρώσουμε 2 φλιτζάνια. Το αβγολέμονο πρέπει να είναι κάπως παχύ και αφρώδες σε αυτή τη φάση. Τότε το βάζουμε στη μεγάλη κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και ανακατεύουμε να αναμιχθεί καλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ρίγανη, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, αλατοπίπερο.
Σερβίρεται ζεστή με το ψητό κοτόπουλο στο πλάι.
Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο http://www.toarkoudi.gr