Connect with us

Ορεκτικα

Λαχανοντολμάδες με κιμά «αυγολέμονο»

Published

on

dsc09772

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Κλασσικό ελληνικό πιάτο που μπορεί να είναι είτε ως συνοδευτικό είτε ως κυρίως πιάτο στο τραπέζι σας! Ας δούμε μαζί την συνταγή:

Υλικά

• 3,500 γρ. λάχανα (περίπου 2 τεμ.)
• 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος 1 φορά
• 130 γρ. ρύζι γλασέ
• 5 αυγά (τα 3 θα χρησιμοποιηθούν στο αυγολέμονο)
• 200 ml. χυμό λεμονιού
• 150 γρ. καρότα
• 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, περασμένο στον τρίφτη
• 2 κλαράκια σέλινο
• 80 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• 100 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κ. σούπας κοφτές βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά, με το ρύζι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, 2 αυγά και το κρεμμύδι. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, φροντίζοντας να βάλουμε λίγο αλάτι παραπάνω. Θα πρέπει να «τσιτώνει» λίγο στο αλάτι, αφού με το ψήσιμο τόσο το ρύζι όσο και ο κιμάς θα το τραβήξουν.

Στη συνέχεια σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε άφθονο νερό με αλάτι. Κόβουμε το πίσω μέρος από κάθε λάχανο και τα βάζουμε ολόκληρα στο νερό που κοχλάζει. Με αυτό τον τρόπο ξεχωρίζουμε εύκολα τα φύλλα του. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε φύλλο και τα τυλίγουμε σε ντολμάδες.

Σε πλατιά κατσαρόλα, στρώνουμε στον πυθμένα μια σειρά με χοντροκομμένα καρότα και σέλινο καθώς επίσης και τα κεντρικά φύλλα του λάχανου, τα οποία δεν κάνουν για τύλιγμα.

Πάνω από αυτά στρώνουμε ομοιόμορφα τους λαχανοντολμάδες. Τους σκεπάζουμε με 2 πιάτα και τα στερεώνουμε με ένα βαρύ αντικείμενο. Βάζουμε νερό αρκετό, τόσο ώστε να τους σκεπάζει.

Ρίχνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και 50 γρ. χυμό λεμονιού. Βάζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν μία βράση το χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.

Λίγο πρίν το κατεβάσουμε από τη φωτιά φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και τέλος το υπόλοιπο λεμόνι. Ρίχνουμε «κλωστή» λίγο ζωμό από το φαγητό μας έτσι ώστε το αυγολέμονο να πάρει τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.

Κατόπιν προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και το ανακινούμε με τα χέρια μέχρι να ανακατευτεί και να ομογενοποιηθεί.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού χωρίς να βράσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να σταθεί το φαγητό

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές12 ώρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές14 ώρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές16 ώρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές18 ώρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές19 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές20 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές21 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές2 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές2 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές3 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές4 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Exit mobile version