Η μεγαλειωδέστερη συνταγή της Κέρκυρας. Μοσχαράκι ή κόκκορας με μακαρόνια. Πεντανόστιμη και εξαιρετικά αρωματική συνταγή λόγω των μπαχαρικών και ιδιαίτερα της κανέλας. Ο όρος παστιτσάδα προέρχεται από το “spezzatino”, παλιά βενετσιάνικη συνταγή που είχε μοσχαράκι αλλά αντί για μακαρόνια είχε πατάτες.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό μοσχάρι (νουά, ποντίκι, χτένι από σπάλα, ελιά)
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο1
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια νερό περίπου
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 2 γαρύφαλλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ./μερίδα μανούρι Κέρκυρας τριμμένο (ή παρμεζάνα) για το σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
-
- Κόβουμε το κρέας σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει) και το πλένουμε με κρύο νερό.
- Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
- Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κρέατος.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε άλλα 3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί μας και προσθέτουμε το σκόρδο, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε τον πελτέ σε νερό και τον προσθέτουμε.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1½ με 2 ώρες μέχρι να γίνει το κρέας.
- Το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.
- Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (ζεστό).
- Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το κρέας και τη σάλτσα του.
- Σερβίρουμε με το κερκυραϊκό μανούρι.