Συνταγές
Δεν θα προλαβαίνεις να το ξανα φτιάχνεις – Εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο λοιπόν!!!
Η Συνταγή είναι από κ. Valanta Papagiannopoulou Antonis Mpratsos – “ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”.
Υλικά
1/2 κιλό φυλλο κρούστας
250 γρ βουτυρο αγελαδος ή προβειο
Για την κρέμα
1 κιλό γάλα
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
5 αβγά μεσαία
2 Βανίλιες
1/4 από το βουτυρο
Για το σιρόπι
3 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1 φλουδα λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκου χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να παρει μια βραση μόλις γίνει διαφανές αποσύρουμε από την φωτιά. Χτυπαμε στο μίξερ τα αβγά, την ζάχαρη και τις βανιλιες για 3′ βάζουμε το γάλα να βράσει και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατευοντας διαρκώς μέχρι να πηξει
Στην συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα και ρίχνουμε κ το 1/4 από το βουτυρο και ξανά ανακατέυομαι.
Στην συνέχεια και αφου έχουμε λιώσει το υπόλοιπο βουτυρο, βουτυρωνουμε το ταψί και στρωνουμε 4 φυλλα κάτω βουτυρωνουμε παλι το κάθε φυλλο ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε αλλά 4 φυλλα από πανω παλι βουτυρωνουμε ενδιάμεσα.
Ψηνουμε στους 180 σε προθερμασμενο φουρνο για 20′
Αφου ψηθεί σιροπιαζουμε κατευθείαν.
Η Συνταγή είναι από κ. Valanta Papagiannopoulou Antonis Mpratsos – “ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”.