Connect with us

Γλυκα

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ & ΣΙΡΟΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ

Published

on

658a348a44afb2bed9cd8d9ab74b260b

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
100 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
100 ml ελληνικός καφές δυνατός (ρόφημα)

ΓIA TH ΒΑΣΗ
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ
3 ασπράδια
¼ κ.γ. ξίδι
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)
1 κ.σ. τσίπουρο
180 γρ. ζάχαρη άχνη
1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
Για τη γέμιση
8 κ.σ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ψιλοκομμένο
½ κιλό παγωτό βανίλια
Για τη διακόσμηση
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρντισμένα

*Αλάσκα (ή Βaked Alaska): Γλυκό φτιαγμένο από ζύμη (μπισκότο, παντεσπάνι ή οποιαδήποτε άλλη βάση), παγωτό και μαρέγκα. Γνωστό και ως glace au four (ψημένος πάγος) ή ομελέτα της Νορβηγίας. Επινοήθηκε το 1876 από τον σεφ Charles Ranhofer στο εστιατόριο Dolmonico’s με αφορμή την προσάρτηση της Αλάσκας στην Αμερική. Οι ονομασίες του σχετίζονται κυρίως με τις χαμηλές θερμοκρασίες σε Αλάσκα και Νορβηγία, την ομοιότητά του με παγόβουνο αλλά και με το γεγονός ότι περιέχει παγωτό.

Εκτέλεση
ΣΙΡΟΠΙ: Ρίχνουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.

ΒΑΣΗ: Ρίχνουμε στο μούλτι τα μπισκότα και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και τα χτυπάμε μέχρι να τριφτούν και να ανακατευτούν καλά (να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος).

ΜΑΡΕΓΚΑ: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν και να δημιουργηθεί ελαφριά μαρέγκα. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι, το ξύσμα, το τσίπουρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν αρκετά τα ασπράδια και να αρχίσει να σφίγγει η μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Μοιράζουμε σε 8 μεταλλικά μπολ τη μισή ποσότητα παγωτού. Από πάνω βάζουμε από 1 κ.σ. περγαμόντο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο παγωτό. Από πάνω μοιράζουμε το μείγμα του μπισκότου και το απλώνουμε καλά ώστε να καλύψει την επιφάνεια. Βάζουμε τα μπολ στην κατάψυξη για 1 ώρα και στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια των γλυκών με μαρέγκα και με ένα καμινέτο καίμε ελαφρά την επιφάνεια της μαρέγκας, μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει.
Βάζουμε τα γλυκά σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με το σιρόπι, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και σερβίρουμε.

TIPS: Για εντυπωσιακό σερβίρισμα, ραντίστε με λίγο τσίπουρο τις μαρέγκες και ανάψτε ώστε να φλαμπάρει (να δημιουργηθεί φλόγα) την ώρα που τις σερβίρετε.
Αντί για μπισκότο στη βάση μπορείτε να βάλετε μια φέτα τσουρέκι, κομμένη κατάλληλα ώστε να χωράει στο μπολ και να μην προεξέχει από το γλυκό.

Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.alatikaipiperi.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές12 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές12 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές14 ώρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές16 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές18 ώρες ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές20 ώρες ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές22 ώρες ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές1 ημέρα ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα2 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές3 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές4 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές4 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές5 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές5 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Exit mobile version