Συνταγές
Αγαπημένα σουτζουκάκια σμυρνέικα με πουρέ πατάτας
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 κιλό κιμά ελιά
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 αβγό
1/2 κ.γ κοφτό κύμινο
1/2 φλ. του καφέ λάδι
Αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 κουτάκι χυμό ντομάτας
1 φλυτζανακι του καφέ λάδι
1 φλυτζανακι του καφέ κρασί
1/2 κ.γ κοφτό κύμινο
Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες
1/2 κύβο βοδινού
2 κ.σ βούτυρο
Λίγο γάλα χλιαρό
Αλατι
Εκτέλεση
Ζυμωνουμε τον κιμά μου πολύ καλά( όσο περισσότερο τα δουλεύουμε τόσο πιο αφράτα γίνονται) με το τριμμένο κρεμμύδι, το σκορδο, το ψωμάκι αφού το έχω μουσκεψει και το έχω στιψει,το αβγό και τα μυρωδικά.
Πλάθουμε σουτζουκάκια , τα αλεύρωνουμε, τα βάζουμε σε ταψακι με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με ελάχιστο λαδακι. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη σαλτσουλα.
Σοταρουμε στο λαδακι μου το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και ρίχνουμε μια τσιμπια ζάχαρη.
Τα γυρίζουμε να γυαλισουν. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα ,το χυμό ,το κύμινο και αλατοπιπερωνουμε
Προσθέτουμε λίγο νεράκι και βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα σουτζουκάκια.
Συνεχίζουμε μέχρι να τραβήξουν τη σαλτσουλα τα σουτζουκάκια και να πήξει.
Για τον πουρέ
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες μαζί με τον κύβο . Στραγγίζουμε και λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή στο πολυμιξερ προσθέτοντας το βούτυρο και λίγο γάλα αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε με μπόλικη σαλτσουλα
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.