Συνταγές
ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ – ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Τι Θα Φάμε Σήμερα Μα ΝΟΥΛΑ”
ΥΛΙΚΑ:
2 φακελάκια μαγιά,
1 κιλό χωριάτικο αλεύρι,
2 κ.γ. αλάτι,
1 κούπα χλιαρό νερό,
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα χλιαρό,
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο,
1 ποτηράκι του κρασιού καλαμποκέλαιο,
1 κ.σ. ζάχαρη γεμάτη,
2 κ.σ. μέλι,
2 κ.σ. σουσάμι,
1 κ.γ. κανέλα,
1 κ.γ. αλεύρι,
1 κ.γ. ζάχαρη, καρύδια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Aνακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και κάνουμε χυλό. Το αφήνουμε να ανέβει για 5-10 λεπτά σε ζεστό μέρος. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και όλα τα στερεά υλικά σε λεκάνη και στο κέντρο κάνουμε ένα λάκκο που ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη μαγιά.
Αφού τα ζυμώσουμε καλά μέσα στη λεκάνη βάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ανέβει για 1 ώρα. Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη ( περίπου το 1/4 ) για να φτιάξουμε τα σχέδια που θα στολίσουμε το ψωμί.
Προσθέτουμε το 1 κ.γ. ζάχαρη, το 1 κ.γ. κανέλα και το 1 κ.γ. αλεύρι και ζυμώνουμε. Τοποθετούμε τα 3/4 της ζύμης στο ταψί και πατάμε απαλά την επιφάνεια της ζύμης να απλωθεί σε όλο το ταψί.
Με το 1/4 της ζύμης πλάθουμε πρώτα 2 λωρίδες για να κάνουμε ένα σταυρό. Με το υπόλοιπο ζυμάρι κάνουμε λουλουδάκια και φυλλαράκια. Ρίχνουμε σουσάμι και στολίζουμε με λίγα καρύδια ή βάζουμε ένα κόκκινο αυγό στη μέση.
Αφήνουμε μισή ώρα για να ανέβει το ψωμί και μετά ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Τι Θα Φάμε Σήμερα Μα ΝΟΥΛΑ”