Connect with us

Πιτες

Κλασική Συνταγή για Μελιτζανόπιτα με φέτα και νόστιμες πιπεριές

Πρόκειται για την κλασική, παραδοσιακή Μελιτζανόπιτα ! Δημοφιλές πιάτο που θα το κάνετε πολλές φορές! Ας ξεκινήσουμε: Υλικά 5 μεγάλες μελιτζάνες  Τον χυμό από 1 λεμόνι 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για άλειμμα ταψιού και φύλλων 2 μεγάλες πιπεριές (2 κόκκινες ή 1 κόκκινη και μια κίτρινη, πορτοκαλί) κομμένες σε μικρά κυβάκια  2 ξερά κρεμμύδια, […]

Published

on

DSC 1433 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Πρόκειται για την κλασική, παραδοσιακή Μελιτζανόπιτα ! Δημοφιλές πιάτο που θα το κάνετε πολλές φορές! Ας ξεκινήσουμε:

Υλικά

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες 
  • Τον χυμό από 1 λεμόνι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για άλειμμα ταψιού και φύλλων
  • 2 μεγάλες πιπεριές (2 κόκκινες ή 1 κόκκινη και μια κίτρινη, πορτοκαλί) κομμένες σε μικρά κυβάκια 
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας). [*]
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 230 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη 
  • 100 γρ. τυρί ρεγκάτο ή γραβιέρα πικάντικη, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη 
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αν δεν βάλετε τη καυτερή πιπεριά)

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και τρίβουμε το εσωτερικό τους στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Μεταφέρουμε τις τριμμένες μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους για 30 λ. Ανά διαστήματα τις “πατάμε” με τα χέρια μας για να στραγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις 2 πιπεριές και προαιρετικά τη καυτερή τσίλι πιπεριά μαζί με ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράση για 3-4 λ περίπου, από την ώρα που θα πάρει βράση, ή μέχρι να μαλακώσουν το κρεμμύδι και οι πιπεριές.

Στη συνέχεια ρίχνουμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με τη ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λ περίπου. Προσθέτουμε την τριμμένη μελιτζάνα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λ, ανακατεύοντας συχνά. Τέλος προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά επιπλέον.

Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα λαχανικών. Επειδή είναι απαραίτητο το μείγμα να κρυώσει καλά πριν το επόμενο στάδιο της συνταγής, αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 30 λ, ενώ στη θερμοκρασία δωματίου θα χρειαστείτε 1 ώρα για να κρυώσει εντελώς.

Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά, τη θρυμματισμένη φέτα, το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και λαδώνουμε καλά, τη βάση και τα τοιχώματα ενός μεγάλου, ρηχού ταψιού.

Στρώνουμε στη βάση του ταψιού το ένα φύλλο σφολιάτας, το οποίο έχουμε “ανοίξει” ελαφρώς με έναν πλάστη ώστε το μέγεθός του να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού, όπως και έχει και ένα επιπλέον περιθώριο περιμετρικά για να το γυρίσετε αργότερα προς τα μέσα και να καλύψει τη γέμιση.

Πάνω από το φύλλο σφολιάτας ρίχνουμε τη γέμιση μελιτζάνας και με την ανάποδη ενός μεγάλου κουταλιού την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ιδανικά το πάχος της πίτας πρέπει να είναι λεπτό και σε καμμία περίπτωση να μην υπερβαίνει τα 2-2,3 χιλιοστά.

Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που προεξέχει περιμετρικά σκεπάζοντας το μείγμα γέμισης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και γυρίζουμε το φύλλο περιμετρικά, προς τα κάτω στη βάση του ταψιού.

Αλείφουμε το φύλλο, σε όλην την επιφάνεια, με ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαίρι τη κόβουμε σε κομμάτια-μερίδες, φροντίζοντας να μην φτάσει το μαχαίρι και κόψει και το κάτω φύλλο σφολιάτας.

Ψήνουμε τη πίτα σας για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα φύλλα και στη βάση και την επιφάνεια της πίτας. Μετά τη ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να “σταθεί” για 20 λεπτά περίπου σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορέσουμε να τη κόψουμε εύκολα.

Καλή σας όρεξη!

[*]  Αν η καυτερή πιπεριά δεν είναι καθόλου στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε τη με 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη.

ΠΗΓΗ: sintayes.gr
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές9 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές11 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές13 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές15 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές16 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές17 ώρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές17 ώρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές19 ώρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές1 ημέρα ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές2 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές3 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια

Συνταγές4 ημέρες ago

Φέτος τα πασχαλινά αυγά τα βάφουμε εύκολα με φυσική βαφή

Συνταγές4 ημέρες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Exit mobile version