Συνταγές
Ωραίο γλυκάκι αλλά και λικεράκι βύσσινο
Η Συνταγή είναι από κ. Eva Gk – “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.
ΥΛΙΚΑ
Λικερ:
1 κιλο βυσσινα
1500ml κονιακ ή βοτκα
15 κουκουτσια βερυκοκο
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξυλακι κανελας
2 γαρυφαλα
2 φυλλα αμπαροριζα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τα βυσσινα και τους βγαζουμε τα κουκουτσια.
Σε ενα φαρδυ γυάλινο μπωλ,ριχνουμε το κονιακ ή τη βοτκα(μου αρεσει καλυτερα με βοτκα)τα μπαχαρια και τα βυσσινα.
Τα κουκουτσια τα βαζουμε σε ενα τουλουπανι για να ειναι ποιό ευκολο μετα,και τα βαζουμε ετσι στο βαζο.
Σπαμε τα κουκουτσια του βερυκοκου και βγαζουμε τη ψίχα.
Τα σπαμε και αυτα με ενα μαχαίρι για να βγαλουν το αρωμα τους και τα ριχνουμε στο βαζο.
Το βιδωνουμε και το βαζουμε στο ψυγειο.
Εκει θα μεινει για το λικερ 4 εβδομαδες,κουνωντας το συνεχεια.
Μετα απο 4 μερες βγαζουμε τα βυσσινα απο το βαζο ,για να φτιάξουμε το γλυκο.
Το βαζο με τα κουκουτσια μενει στο ψυγειο. ομως βγαζουμε το τουλουπανι(ηταν μονο για να μην ενωθουν με τα βυσσινα και να τα χωρισουμε καλυτερα).
Μετα απο 4 εβδομαδες
Ετοιμαζουμε το σιροπι.
1 λιτρο νερο με 800γραμ.ζάχαρη,τα βαζω να βρασουν για 5 λεπτα.
Μολις κρυωσει τελειως,το ριχνουμε στη βοτκα και αφηνουμε,αλλη μια εβδομαδα.
Στο τελικο σταδιο το φιλτραρουμε και ειναι ετοιμο.
ΥΛΙΚΑ
γλυκο:
1 κιλό βύσσινο
1 κιλό ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 μικρό λεμόνι (χυμός)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ριχνουμε τα βυσσινα σε μια κατσαρολα με τη ζαχαρη και αφηνουμε για μια νυχτα στο ψυγειο σκεπασμενα.
Την αλλη μερα βαζουμε το γλυκο στη φωτια να βράσει με 1 φλυτζανι νερο.
10 λεπτα μετα την ωρα του βρασμου σβηνουμε τη φωτια και τα αφήνουμε μεχρι την αλλη μερα.
Βγαζουμε τα βυσσινα σε ενα τρυπητο και μαζευουμε το σιροπι.το βαζουμε σε κατσαρολα να βρασει για να δεσει.
Τοτε στιβουμε και το φρεσκο λεμονι και αφηνουμε αλλα 2 λεπτα να βρασει.
Σβηνουμε τη φωτια και αφηνουμε το σιροπι λιγο να ηρεμησει.
Τοτε ριχνουμε και τα βυσσινα μεσα και ετοιμο
Κουναμε τη κατσαρολα λιγο να τραβηξουν τα βυσσινα
Η Συνταγή είναι από κ. Eva Gk – “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.