Connect with us

Συνταγές

Ψωμί µε προζύµι. Πώς να φτιάξετε το δικό σας ψωμί

Published

on

maxresdefault 33

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes

Υλικά

Για 1 κιλό ψωμί χρειαζόμαστε:
50 γρ. λιναρόσπορο
– 150 γρ. νερό
-150-200 γρ. έτοιμο προζύμι
-50 γρ. νερό
– 50 γρ αλεύρι
– 300 γρ. νερό
-400 γρ. αλεύρι σκληρό
-150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
-20 γρ. μέλι ή ζάχαρη
-10 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή βάζοντας σε ένα μπώλ περίπου 150 γρ. νερό και 50 γρ. λιναρόσπορο και τα αφήνουμε για 8-10 ώρες.

Σε ένα βαθύ πιάτι βάζουμε περίπου 150 έως 200 γρ. έτοιμο προζύμι και προσθέτουμε 50 γρ. νερό και 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος έως ότου φουσκώσει.

Κατόπιν θα προσθέσουμε σε ένα άλλο μπωλ 300 γρ. νερό, 400 γρ. αλεύρι σκληρό, 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης και θα τα ανακατέψουμε καλά.

Αδειάζουμε τώρα όλα τα υλικά αυτά σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου έχουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.

Απλώνουμε στο τραπέζι την ζύμη και την ανοίγουμε καλά. Ρίχνουμε στο κέντρο της 20 γρ. μέλι ή ζάχαρη και 10 γρ. αλάτι. Θα ζυμώνουμε, θα χτυπάμε και θα ανοίγουμε την ζύμη για 5 έως 7 λεπτά δημιουργώντας έτσι μία καλή ομοιόμορφη ζύμη.

Το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε αυτή τη ζύμη σε μία λαδωμένη λεκάνη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 50 λεπτά. Μετά από αυτό τον χρόνο, τεντώνουμε και διπλώνουμε την ζύμη μας σε όλες τις πλευρές, την ξανασκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 50 λεπτά.

Μετά από αυτά τα 50 λεπτά, επαναλαμβάνουμε το τέντωμα και δίπλωμα της ζύμης. Στη συνέχεια θα την σκεπάσουμε και πάλι και θα την αφήσουμε σε ζεστό μέρος για πάλι περίπου 50 λεπτά. Στο χρονικό διάστημα αυτό που επεξεργαζόμαστε την ζύμη έχουμε δίπλα μας λίγο ζεστό νερό για να βρέχουμε τα χέρια μας.

Υστερα από αυτό τον χρόνο, θα αφήσουμε την ζύμη να κρυώσει και να ‘ξεκουραστεί’ και να ξεκουραστεί έτσι, για περίοπου 20 λεπτά.

Καλύπτουμε ένα μπώλ με ένα πανί και ρίχνουμε επάνω του λίγο αλεύρι.

Βγάζουμε την ζύμη τώρα από το μπωλ και την διπλώνουμε προς το κέντρο, την γυρίζουμε ανάποδα έχοντας έτσι δώσει σχήμα στο ψωμί μας και το αφήνουμε να κάτσει στο πανί με το αλεύρι στο άλλο μπωλ.

Μπορείτε να αποφύγετε την διαδικασία του γυρίσματος, και του ζυμώματος εάν αφήσετε την ζύμη στο ψυγείο να φουσκώσει μόνη της έως την επόμενη ημέρα όπου θα είναι έτοιμη για ψήσιμο.

Για να το ψήσουμε, βάζουμε σε ένα ταψί περίπου 200 γρ. καυτό νερό και πάνω από το ταψί θα βάλουμε το ψωμί στους 240 βαθμούς για 15 λεπτά. Μετά από αυτά τα 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί με το νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 210 βαθμούς για άλλα 25 λεπτά.

Αναλυτικά η συνταγή στο βίντεο που ακολουθεί:

Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 λεπτά ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά – συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές1 ώρα ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές2 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές16 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές18 ώρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές20 ώρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές22 ώρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές24 ώρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μελιτζάνες στον φούρνο με πλούσια σάλτσα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Μακράν η καλύτερη συνταγή για πίτα με χόρτα και τυρί

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξαμε και φέτος τα πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας – αγαπημένη μυρωδιά του Πάσχα

Exit mobile version