Connect with us

Συνταγές

Υπέροχο παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Published

on

53516201 2272475362813148 5381490495996297216 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι της κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – ” Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”.

ΥΛΙΚΑ
20 φύλλα πολύ λεπτά νωπά, από γνωστό σας εργαστήριο και όχι από σούπερ μάρκετ,
1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελάδος άριστης ποιότητας(250-300 γραμμάρια) και όχι μαργαρίνες,
2,5 κούπες γάλα φρέσκο,
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό,
1/2 της κούπας ζάχαρη,
δύο βανίλιες,
ξύσμα από λεμόνι,
4 αυγά.


Για το σιρόπι,

1 κιλό ζάχαρη, 600 γραμμάρια νερό πάντα εμφιαλωμένο χωρίς άλατα και χλώρια, 3 βανίλες και χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι.

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγγα και προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας ελαφρά. Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεστάνει το γάλα με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και όταν ζεστάνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς…. όταν αρχίζει να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε, ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και 50 γραμμάρια βούτυρο και ανακατεύουμε και πάλι συνεχώς, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή αφράτη κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Χωρίζουμε τα 20 φύλλα στα τρία (3) και έχουμε συνολικά 60 λωρίδες. Οι διαστάσεις του φύλλου που χρησιμοποιώ είναι περίπου 40 εκατοστά και το μάκρος τους δεν μας ενδιαφέρει και τόσο…. Η κάθε λωρίδα έχει φάρδος περίπου 13 -14 εκατοστά και το μήκος δεν μας ενδιαφέρει. Λειώνουμε το βούτυρο. Στην άκρη της λωρίδας του φύλλου, βάζουμε μια μικρή κουταλίτσα κρέμας (όχι πολύ γιατί θα σκάσει το φύλλο), αλείφουμε με πινέλο τη λωρίδα και διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά . (Προσέξτε, πρώτα να βουτυρώστε και μετά να διπλώστε τη λωρίδα από αριστερά και δεξιά, κολάει το δίπλωμα και δεν ξεφεύγει).

Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε το κάθε ρολό σε βουτυρωμένο ταψί. Σε ένα ταψάκι 30 Χ 40, παίρνει ως συνήθως 60 κομμάτια. Το φάρδος του κάθε ρολού θα πρέπει να είναι 6-6,5 εκατοστά και όχι μεγαλύτερο για να σας χωρέσουν. Αν περισσέψει βούτυρο, ρίξτε το στο ταψί, μην προσθέσετε ποτέ όμως το λευκό κατακάθι, από το ζωικό μέρος του βούτυρου, θα σας κολλήσουν τα ρολά. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180- 190 για λίγα λεπτά (10-15) και μόλις αρχίσουν και ροδίζουν, χαμηλώνουμε στους 160 και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά, (περίπου άλλα 20 λεπτά ανάλογα και με το φούρνο).

Έχουμε ετοιμάσει ήδη το σιρόπι μας που το βράσαμε για 5 περίπου λεπτά από την αρχή του βρασμού και έχουμε προσθέσει και το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες και το οποίο θα πρέπει να είναι ζεστό όχι καυτό, αλλά προς το χλιαρό και όταν βγάλουμε το ταψί, σιροπιάζουμε με κουτάλα λίγο λίγο και σιγά σιγά….Αφήνουμε να κρυώσουν, γίνονται πολύ πιο καλλίτερα γευστικά…..

Για καλλίτερη επιτυχία, το τονίζω και πάλι, η επιλογή των φύλλων να γίνει απο γνωστό σας εργαστήριο, πάντα ψιλά και νωπά, ποτέ κατεψυγμένα, καθώς και το βούτυρο να είναι αγνό αγελάδος φρέσκιας παραγωγής και όχι ταγκιζμένο….. Επίσης στο σιρόπι πάντα εμφιαλωμένο νερό δίχως χλώρια και άλατα…..

Η Συνταγή είναι της κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης” Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”.

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές49 λεπτά ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές3 ώρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές5 ώρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές6 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές7 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές8 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές22 ώρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές1 ημέρα ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές1 ημέρα ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές2 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές3 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε πασχαλινά κουλουράκια που γίνονται μαλακά μέσα, εύκολα και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Exit mobile version