Connect with us

Συνταγές

Τραχανάς ξινός με ψητά λαχανικά

Published

on

71912196 522128708617629 2467878690634072064 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από κ. Ευτυχία Μερτζανη – “Χρυσές Συνταγές”.

Είναι σίγουρα μια κοπιαστική διαδικασία, αλλά πιστέψτε με αξίζει..

ΥΛΙΚΑ
Γιαούρτι πρόβειο
Σιμιγδάλι χοντρό
Αλεύρι σκληρό (όσο χρειάζεται)
Πιπεριές Φλωρίνης ψητές
Ντομάτες λιαστές ή ψητές
Σκόρδα ψημένα
Κρεμμύδια ψημένα
Αναλογία γιαούρτι – σιμιγδάλι, 2-1
Η ποσότητα και το είδος των λαχανικών, είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ετοιμάζουμε τα λαχανικά, που ψήνουμε και λιώνουμε στο μπλέντερ. Έχουμε επίσης φροντίσει να ετοιμάσουμε και το προζύμι.

Αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το προζύμι, τα ψητά λαχανικά και αλάτι. Αρχίζουμε το ζύμωμα και ταυτόχρονα προσθέτουμε αλεύρι σκληρό, όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη κάπως μαλακή.

Έπειτα σκεπάζουμε καλά για να κρατηθεί η ζύμη ζέστη και να φουσκώσει. Αν έχετε κάποια θερμοφόρα ή ηλεκτρικό υπόστρωμα, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, αν τοποθετήσετε πάνω τη λεκάνη με τη ζύμη.

Αφήστε όλο το βράδυ, για να φουσκώσει. Το πρωί αρχίζετε να κόβετε τη ζύμη, αρχικά σε μεγάλα κομμάτια και σταδιακά σε μικρότερα. Όσο μικρότερα κομμάτια τόσο καλύτερα, για να στεγνώσει γρηγορότερα.

Αφήνετε να στεγνώσει, τόσο όσο χρειάζεται για να περνάει απο το κόσκινο. Τέλος, όταν τον περάσετε και απο το κόσκινο, αφήνετε να στεγνώσει πολύ καλά.

Στην περίπτωση που μπορείτε να προμηθευτείτε πρόβειο γάλα απο παραγωγό, μπορείτε να παρασκεύασετε τον τραχανά, με μια άλλη διαδικασία. Προσωπικά την προτιμώ, έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Η δοσολογία και σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια.
Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε σε σκεύος που κλείνει καλά. Σε κάθε λίτρο γάλα προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά σούπας αλάτι. Κλείνουμε καλά και το βάζουμε σε μέρος ηλιόλουστο.

Αφήνουμε να πήξει, χωρίς να το ανακινήσουμε, για 3 έως 6 μέρες περίπου, ανάλογα με την ποσότητα του γάλακτος. Θα το ελέγχουμε κατά διαστήματα, βυθίζοντας ένα μαχαίρι.

Όταν βγει στη επιφάνεια ένα διαφανές υγρό, τότε είναι έτοιμο. Άλλωστε αν δοκιμάσουμε λίγο, βλέπουμε οτι έχει ξινίσει.

Η Συνταγή είναι από κ. Ευτυχία Μερτζανη – “Χρυσές Συνταγές”.

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές10 ώρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές12 ώρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές14 ώρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές16 ώρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές17 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές18 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές20 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές1 ημέρα ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές2 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές3 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές4 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Exit mobile version