Connect with us

Συνταγές

Τηγανιτά Καλαμαράκια! Δες όλα τα μυστικά για να γίνουν πετυχημένα !

Published

on

τηγανιτά καλαμαράκια

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Και σε ποιον δεν αρέσουν τα τηγανιτά καλαμαράκια! Δες παρακάτω μία πετυχημένη συνταγή για το πως θα τα κάνετε πεντανόστιμα!

Η Συνταγή είναι από κ. George Chatzigiatroudakis‎ – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια ως εξής: Τραβάμε το κεφάλι αργά προς τα έξω βγάζοντας μαζί όλα τα εντόσθια και το σακουλάκι που περιέχει το μελάνι. Βρίσκουμε το διαφανές κόκαλο στο σώμα του καλαμαριού και το τραβάμε προς τα έξω πιάνοντάς το σταθερά με τα δύο δάχτυλα.

Έπειτα, αφαιρούμε τις μεμβράνες από την εξωτερική πλευρά και τις τραβάμε. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το κεφάλι επάνω από τα μάτια και κρατάμε για το τηγάνισμα το κομμάτι με τα πλοκάμια. Κόβουμε το υπόλοιπο σε ροδέλες πάχους 1,5 εκ.

Πλένουμε τα καλαμάρια, τα στραγγίζουμε και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω να τα πιέζει για να φύγουν τα νερά. Μόλις στραγγίξουν καλά, τα σκουπίζουμε με πετσέτα, εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό τους.

Μυστικό 1
Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλά σκουπισμένα τα καλαμαράκια και να μην έχουν υπολείμματα νερού πάνω τους για να γίνουν τραγανά. Δεν τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, γιατί κολλάει πάνω τους και δεν απορροφά τα υγρά. Πανάρουμε απαραιτήτως αλλά χωρίς να βάλουμε αλάτι μέσα στο αλεύρι.
Μυστικό 2
Το αλάτι θα βγάλει και άλλα υγρά από τα καλαμαράκια, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί. Σε τηγάνι με λάδι που καίει, χωρίς όμως να βγάζει καπνούς, βάζουμε τα καλαμαράκια λίγα λίγα, για 2 – 3 λεπτά (όχι περισσότερο!) χωρίς να τα γυρίζουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το καπάκι στο τηγάνισμα γιατί θα πανιάσουν.
Μυστικό 3
Το λάδι πρέπει να καλύπτει τα καλαμαράκια. Τα βάζουμε λίγα λίγα, γιατί αν βάλουμε πολλά, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να τα τηγανίσουμε, τελικά τα βράζουμε. Μόλις αποκτήσουν χρυσοκίτρινη όψη, τα βγάζουμε. Αν τα αφήσουμε περισσότερο, θα ξεραθούν εσωτερικά και θα πανιάσουν εξωτερικά. Τα αλατίζουμε και δεν βάζουμε λεμόνι για να μην πανιάσουν.

Σε κουρκούτι
Με αλεύρι σταρένιο μαλακό (για να έχει λίγη πρωτεϊνη), με ρυζάλευρο, με καλαμποκάλευρο, με πατατάλευρο, με κορν φλάουρ, με νισεστέ ή με μίγμα των προηγούμενων και υγρό. Ή απλό νερό ή αφρίζον νερό ή μπύρα.

Το κουρκούτι ψήνεται και προστατεύει τη σάρκα σχετικά περισσότερο, όμως η υπερβολική υγρασία της σάρκας το κάνει να σκάει και να πιτσιλάει. Δίνει καλύτερο αποτέλεσμα από το απλό αλεύρωμα.

Αν είναι σκέτο νερό, προσθέστε και ούζο ή τσίπουρο – το αλκοόλ σπάει τους δεσμούς της γλουτένης και κάνει πιο τρυφερό κουρκούτι. Ή προσθέστε λίγο μπέκιν πάουντερ για να φουσκώσει το κουρκούτι.

Βάλτε παγωμένο νερό και ρυζάλευρο στο χυλό, . Αυτός ο χυλός τυλίγει τα καλαμαράκια και ψήνεται σαν δαντέλα γύρω τους.

Μπορείτε να προσθέσετε όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό σας αρέσει είτε για τη γεύση είτε για το χρώμα. Ο κουρκουμάς τα κάνει κίτρινα χωρίς έντονο άρωμα. Η γλυκιά πάπρικα τα κάνει κόκκινα. Το ξερό εστραγκόν δίνει εξαιρετικό άρωμα στο κουρκούτι.

ΠΑΝΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα καλαμάρια. Τα προετοιμάζουμε, με όποιο τρόπο παναρίσματος επιλέγουμε.
Απλό αλεύρωμα

Αλευρώνουμε τα καλαμάρια καλά, βάζουμε σε πιατέλα να μην ακουμπά το ένα στο άλλο και αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ζεσταθεί το λάδι. Η υγρασία που δημιουργείται βοηθά το καλαμάρι να μην στεγνώσει, ιδιαίτερα αν τα καλαμάρια είναι μικρά και τρυφερά.
Τεμπούρα ρυζάλευρου

Ενώνουμε τα υλικά σε χυλό, λίγο πριν τηγανίσουμε τα καλαμάρια. Βουτάμε τα καλαμάρια στο χυλό.Ο παγωμένος χυλός θα κάνει δαντελωτή κρούστα γύρω από το καλαμάρι, στο ψήσιμο.
Πανάρισμα καλαμποκάλευρου

Φτιάνουμε χυλό με το αλεύρι και το νερό, βουτάμε τα καλαμάρια, τινάζουμε να φύγει το περιττό υγρό και μετά πανάρουμε στο καλαμποκάλευρο. Αυτό το πανάρισμα κάνει τα πιο τρυφερά σε υφή καλαμαράκια και τα πιο χορταστικά.

ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό λάδι, ώστε τα καλαμάρια να βυθίζονται σ’αυτό. Ζεσταίνουμε στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.

Ρίχνουμε λίγα λίγα τα καλαμαράκια, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία.

Βγάζουμε μόλις ροδίσουν. Ακουμπάμε σε σχάρα, στρωμένη με χαρτί απορροφητικό. Πασπαλίζουμε τα τηγανιτά καλαμαράκια με αλάτι και σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι από κ. George Chatzigiatroudakis‎ “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.

Δες κι άλλες συνταγές για τηγανιτά καλαμαράκια!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Γλυκα5 λεπτά ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές2 ώρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές18 ώρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές20 ώρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές22 ώρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές1 ημέρα ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές1 ημέρα ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές1 ημέρα ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές2 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές2 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές2 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές3 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές3 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές3 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές4 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Exit mobile version