Συνταγές
Θαυμάσιο κέικ αμυγδάλου με μαστίχα Χίου και πορτοκάλι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή από “Matula Giasirani – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο λιωμένο + για το ταψί
250 γρ. ζάχαρη 1 πορτοκάλι τον χυμό του σουρωμένο + το ξύσμα
1 πρέζα αλάτι 1 κουτ.γ. χυμό λεμόνι 1 σφηνάκι κονιάκ 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα – προαιρετικά 1 κούπα αμυγδαλόψιχα + για την επιφάνεια 2 βανίλιες 1 κούπα γάλα πλήρες
6 αυγά – χώρια τα ασπράδια από τους κρόκους 5 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – κοσκινισμένο 1 λαδόκολλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις .Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και την αλείφουμε με βούτυρο.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, και το αλάτι μέχρι να ασπρίσουν, σε δυνατή ταχύτητα, για 10 λεπτά περίπου, σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα μαζί με τον χυμό λεμονιού, μέχρι να σχηματιστούν κορυφές, την αφήνουμε σε αναμονή.
Σε λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με τις βανίλιες, την αμυγδαλόψιχα, την κοπανισμένη μαστίχα, τα ανακατεύουμε να ενωθούν, τα αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους αυγών περιμένουμε να τους πιεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε τον επόμενο, μέχρι να τελειώσουν, χτυπώντας ασταμάτητα, συνεχίζουμε προσθέτοντάς το ξύσμα, τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, το λικέρ μαστίχας,
– αν βάλουμε- το γάλα, και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να έχουμε μια αφράτη, και γυαλιστερή, κρέμα.
Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και την μαρέγκα σταδιακά, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα με γάντζο, η ανακατεύοντας στο το χέρι, με την βοήθεια μαρίζ,- εμείς ανακατέψαμε με μαρίζ από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο, μαστιχωτό μείγμα.
Αδειάζουμε στο ταψί, με την βουτυρωμένη λαδόκολλα, ισιώνουμε την ζύμη να έχει παντού το ίδιο πάχος, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα που κρατήσαμε, την επιφάνεια του κέικ, και ψήνουμε για 50 λεπτά, έως μία ώρα. Ξεφουρνίζουμε, περιμένουμε να μισο κρυώσει, και πανεύκολα, μαζί με την λαδόκολλα, το σηκώνουμε ολόκληρο, και το βάζουμε σε πιατέλα, ανάλογου μεγέθους, αφαιρούμε την λαδόκολλα συρταρωτά.
Σημειώσεις:
-Αχνίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη.
-Δοκιμάζουμε αν το κέικ μας ψήθηκε, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού, στην ζύμη. Αν βγαίνει καθαρή, το κέικ μας έχει ψηθεί.
-Αν δούμε ότι παραπάρει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί.
-Δεν ανοίγουμε τον φούρνο για κανένα λόγο τα πρώτα 40 λεπτά.
Νόστιμη συνταγή από ” Matula Giasirani- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”