Συνταγές
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης!!!!!”.
Υλικά
Τα περγαμόντα που έμειναν από το γλυκό ή 5 περγαμόντα, αν είναι μεγάλα, αλλιώς 8-10 μικρότερα
3 φλιτζάνια νερό
Ζάχαρη όσο πάρει, ανάλογα με το μείγμα που θα μετρήσουμε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε περγαμόντα χωρίς χτυπήματα, με έντονο χρώμα και όχι πολύ μαλακά. Ξύνουμε ελαφρά την φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, (φλούδα και σάρκα ολόκληρα). Αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες και τα κουκούτσια, (τα κρατάμε για αργότερα).
Κόβουμε κάθε φέτα περγαμόντο σε πολύ μικρά κομματάκια. Μαζεύουμε όλα τα κουκούτσια και τις μεμβράνες που καθαρίσαμε από τα περγαμόντα και τα βάζουμε σε διπλωμένο τούλι ή σε διπλωμένο τουλπάνι. Στη συνέχεια, δένουμε το τούλι.
Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα περγαμόντα, το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις μεμβράνες και τα καλύπτουμε με το νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30΄ από την ώρα που θα πάρουν βράση, έως ότου μαλακώσουν. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια που μας διέφυγαν .
Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κουκούτσια, το αφήνουμε να κρυώσει και το πιέζουμε για να πάρουμε όσο περισσότερη πηκτίνη-ζελέ μπορούμε. Φροντίζουμε η πηκτίνη αυτή να πέφτει μέσα στα περγαμόντα.
Μετράμε τώρα με ένα φλιτζάνι τα υλικά της μαρμελάδας. Όσα φλιτζάνια βγουν τα υλικά που βράσαμε τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα προσθέσουμε.
Βάζουμε τα υλικά με τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια.
Εάν θέλουμε να μην έχει κομμάτια την περνάμε με το ραβδομπλέντερ ,ώστε να μην έχει πολύ χοντρά κομμάτια και βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Η μαρμελάδα έχει δέσει όταν μένει παχύ στρώμα στην ανάποδη της κουτάλας. Βάζουμε τη μαρμελάδα λεμόνι σε αποστειρωμένα βάζα.
Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης!!!!!”.