Συνταγές
Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
950 γρ. αλεύρι γοχ. Κούλα
1+3/4 ποτήρια νερό, (ψηλό ποτήρι νερού), περίπου 480 – 500 γρ. νερό
3 κτσ. ξύδι
4 κτσ. ελαιόλαδο
1 κτσ. πολύ κοφτό αλάτι
Γέμιση
600 γρ. τυρί φέτα νηστίσιμη
Για τα φύλλα
1 πακέτο μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Μεμβράνη
Για από επάνω
Λίγο ηλιέλαιο
Κομματάκια μαργαρίνη
Ράντισμα με ελάχιστο νερό
Για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη. Ανοίγουμε λακκούβα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Παίρνοντας γύρω – γύρω το αλεύρι ζυμώνουμε. Μόλις κάνουμε ζύμη τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας στον οποίο έχουμε ρίξει νισεστέ και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας τραβώντας το, για 20′. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κάθε ζυμαράκι σε ένα πιάτο, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30′, (όσο πιο πολύ το αφήσετε τόσο πιο εύκολα θα ανοίξετε τα φύλλα).
Μετά ανοίγουμε το φύλλο μας.
Ρίχνουμε λίγο νισεστέ στον πάγκο μας και βάζουμε το ζυμαράκι μας. Ρίχνουμε νισεστέ και στο ζυμαράκι μας για να μπορούμε να το ανοίξουμε με τον πλάστη. Ανοίγουμε το φύλλο μας.
Χωρίζουμε το βούτυρο, (μαργαρίνη), μας στη μέση.
Με το χέρι μας βάζουμε κομμάτια από το μισό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και κάνουμε ήλιο. Δηλαδή κάνουμε έναν κύκλο στη μέση του φύλλου και γύρω- γύρω ακτίνες, (το ενα φυλλαράκι μεγαλύτερο από τα άλλα για το τέλος να σκεπάζει τα υπόλοιπα). Ανοίγουμε το κάθε φυλλαράκι λίγο με τα χέρια μας και το τοποθετούμε στον κύκλο με τη βουτυρωμένη επιφάνεια προς το επάνω εκτός από το τελευταίο μεγάλο φυλλαράκι που το βάζουμε με την βουτυρωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Κλείνουμε γύρω- γύρω το πανω με το κάτω φύλλο και τοποθετούμε το πακετάκι στο πιάτο μας και στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο ζυμαρακι μας. Τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες.
Σύνθεση
Βουτυρώνουμε το ταψί μας με μαργαρίνη, και στον πάτο και γύρω- γύρω.
Ρίχνουμε νισεστέ στον πάγκο μας, τοποθετούμε το πακετάκι μας και ανοίγουμε φύλλο όσο το ταψί μας και ελάχιστα μεγαλύτερο, (δεν αρέσει πολύ ο μεγάλος κόθρος στους γονείς μου). Βάζουμε τη νηστίσιμη φέτα σπασμένη με το χέρι σε όλη την επιφάνεια της πίτας και σκεπάζουμε με το δεύτερο πακετάκι που ανοίξαμε όπως το πρώτο, όσο δηλαδή το μέγεθος του ταψιού μας. Με το μεγάλο δάχτυλο μας και τον δείκτη τσιμπαμε γύρω γύρω την πίτα για να την κλείσουμε.
Αλείφουμε την πίτα μας με λίγο ηλιέλαιο, τη χαράζουμε, τοποθετούμε από ένα πολύ μικρό κομματάκι μαργαρίνη σε κάθε κομμάτι, ραντίζουμε με ελάχιστο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Αφηνουμε να κρυώσει σε σχάρα 10′ πριν την κόψουμε.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με γιαούρτι νηστίσιμο
Για τα ντολμαδακια
250 γρ. αμπελόφυλλα
1/2 φλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
14 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. ζεστό νερό
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι – Πιπέρι
Για την κατσαρόλα
1/2 φλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ζεστό νερό
1 λεμόνι, το χυμό του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει στο οποίο ρίξαμε και λίγο
αλάτι.
– Τα βάζουμε να στραγγίσουν.
– Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν.
– Προσθέτουμε το ρύζι και το φέρνουμε 2-3 γύρες.
– Ρίχνουμε το ζεστό νερό, τον άνιθο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
– Αφήνουμε τη γέμιση να βράσει ώσπου να εξατμιστεί το νερό.
– Οταν μισοκρυώσει, βάζουμε σε κάθε φύλλο ένα κτγ. γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε.
– Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα μας σε κύκλους το ένα δίπλα στο άλλο.
– Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό λεμονιού.
– Βάζουμε ένα πιάτο από επάνω, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου τα ντολμαδάκια μας πιούν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι
τους.
– Δοκιμάζουμε και αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό και συνεχίζουμε για λίγο ακάμα το βράσιμο.
Αυτή τη φορά τα έκανα στη χύτρα, (πιάτο δεν έβαλα), και τα έβρασα 10′ από τη στιγμή που σηκώθηκε η βαλβίδα.
Σημειώσεις
✓ Κάθε χρόνο τύλιγα τα ντολμαδάκια στην παλάμη μου, ώσπου φέτος σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσα επάνω σε ένα βίντεο που τα τύλιγε στον πάγκο. Αυτό λοιπόν έκανα και εγώ φέτος και τυλίχτηκαν εξαιρετικά, σαν να τυλίχτηκαν στο ειδικό μηχάνημα. Στις φωτό σας δείχνω τη διαδικασία. Η πλευρά που έχει τα νεύρα προς τα επάνω, (επάνω της θα βάλουμε τη γέμιση και θα τυλίξουμε).
✓ Στον πάτο της κατσαρόλας, (εν προκειμένω της χύτρας), έβαλα τα κοτσάνια από το δυόσμο, τον άνηθο και από τα αμπελόφυλλα. Από επάνω έβαλα τα μικρά αμπελόφυλλα και μετά τοποθέτησα τα ντολμαδάκια κυκλικά.
Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.