Συνταγές
Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Καλιτσούνια προζυμένια ανεβατά που μοσχοβολάει το σπίτι μας!!!!
Η Συνταγή είναι από Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για κάθε κιλό αλεύρι.
Ένα κιλό αλεύρι Αμερικάνικο Robin hood
Ένα ποτήρι ζάχαρη
Ένα ποτήρι λάδι
Τέσσερα αυγά
Για δύο κιλά αλεύρι, το ένα κιλό θα γίνει προζύμι μοιράζοντας το 4- 5 φορές όταν αναπιάνουμε το προζύμι !!!!
Νερό για το προζύμι μόνο εμφιαλωμένο και πολύ χλιαρό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•Το πρωί ανακατεύετε ένα φλιτζάνι αλεύρι με ½ φλιτζάνι νερό σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή με μεμβράνη. Κλείνετε το δοχείο, το σκεπάζετε με βαριά πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνετε το μείγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή κρύο μέχρι την άλλη μέρα το πρωί!!!Δηλαδή 24 ώρες.Κατά τη διάρκεια του 24ωρου ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι το χυλό για να παίρνει αέρα, 5-6 φορές .
Κανονικά τώρα πρέπει να έχει κάνει μικρές φουσκαλίτσες, προσθέτεις χλιαρό νερό, λίγη ζάχαρη για να ταΐσουμε τους μύκητες και αλεύρι από το κιλό του προζυμιού!!!
Επαναλαμβάνουμε τόσες φορές τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το κιλό το αλεύρι .
Τώρα, (μετά 4 ή 5 επαναλήψεις) , θα πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά και να μυρίζει με την χαρακτηριστική ευχάριστη «ξινή» μυρωδιά.
Μην σας απογοητεύει αν αργεί. Μπορεί να αργεί και να θέλει κι άλλο «τάισμα» αλλά θα γίνει. Προσοχή κάθε φορά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και τόσο νερό ώστε να είναι η ζύμη αραιή σαν πηκτός χυλός.
Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, βάζουμε σε μια λεκάνη το προζύμι, τα υλικά του κιλού αλεύρι, δηλαδή :
Ένα ποτήρι λάδι
Ένα ποτήρι ζάχαρη
Τέσσερα αυγά, χτυπημένα ελαφρά στο χέρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, αν το μείγμα μας είναι λίγο αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι .
Αφήνουμε να φουσκώσει για 12 τουλάχιστον ώρες σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με κουβέρτα. Εγώ το βάζω στο φούρνο τον οποίο έχω προθερμάνει στους 50 βαθμούς.
Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε, μισό κιλό από το υπόλοιπο αλεύρι, μισό ποτήρι ζάχαρη, μισό ποτήρι λάδι και δύο χτυπημένα αυγά. Ζυμώνουμε για να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε πάλι για 12 ώρες να ξαναφουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή 500 γρ. αλεύρι, μισό ποτήρι λάδι, μισό ποτήρι ζάχαρη και δύο αυγά χτυπημένα ελαφρά στο χέρι. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να πάλι φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει καλά προσθέτουμε ένα κεσέ γιαούρτι πλήρες και ζυμώνουμε!!!Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Προσοχή η ζύμη μαλακιά και αφράτη !
Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά και ανοίγουμε φύλλο χοντρό και φτιάχνουμε τα καλιτσούνια.
Το ζυμάρι μας όταν φουσκώνει πρέπει να είναι σκεπασμένο με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται και να κρατάει την υγρασία του και από πάνω βάζουμε τις κουβέρτες.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ανάποδα για να κάνουν όμορφο πρόσωπο!!!Όταν φουσκώσουν, τα βάζουμε στα ταψιά, από την καλή μεριά, τα αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στις 160 βαθμούς στον αέρα.
Μετά τα τοποθετούμε πάνω σε νερατζόφυλλα να κρυώσουν και να πάρουν τη μυρωδιά τους!!
Για τη γέμιση.
2,5 κιλά γλυκιά μυζήθρα, (ανθότυρο γλυκό χωρίς καθόλου αλάτι,πολύ φρέσκο)
1,5 -2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλάκια κανέλα, βανίλια υγρή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περνάμε τη μυζήθρα από το μύλο του πουρέ να αφρατρέψει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Η ζάχαρη είναι στη δική σας ευχέρεια και πόσο γλυκά τα θέλετε, δοκιμάστε και προσθέστε αν θέλετε ή μην την βάλετε όλη.
Το κατ’ εξοχήν Πασχαλινό γλυκό της Κρήτης μας και για μένα είναι το κορυφαίο πασχαλινό μας γλύκισμα.!!!!!!
Η Συνταγή είναι από Tonia Papantoniou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.