Συνταγές
Πωπω τι πειρασμός είναι αυτός! Καλιτσούνια ανεβατά με προζύμι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Popi Ftylaki – “Κρητικές -ελληνικές συνταγές !”.
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
8 αυγά
250 γρ βούτυρο ( εγώ έβαλα Φλόρα με βουτηρο)
2,5 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού γάλα
Ξύσμα πορτοκαλιού
4 βανιλιες
Μαχλεπι μαστίχα κακουλέ
Για το προζύμι με μαγιά θέλω υλικά που δεν τα περνώ από τα παραπάνω είναι έξτρα
Προζύμι
1 ποτήρι γάλα χλιαρό δυαλειω 3 φακελάκια μαγιά και βάζω αλεύρι να κάνω ένα πηχτό χυλό το σκεπάζουμε με μεμβράνη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
Αφού φουσκώσει το προζύμι ξεκινάω τα υπόλοιπα υλικά
*η νωπή μαγιά είναι πιο δυνατή , αλλά η ξηρή πιο εύκολη να την βρεις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα ζεστενω το γάλα ,βουτηρο ζάχαρη μόλις λιώσουν βγάζω από την φωτιά και μόλις είναι χλιαρό ρίχνω και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά ,σε λεκάνη μεγάλη βάζω μόνο το ένα κιλό αλεύρι και τα μοιρωδικα
Εδώ τώρα αν φτιάξετε προζύμι με καλορίζικα σε αυτή τη φάση στο αλεύρι μέσα προσθέτω 2 φακελάκια μαγιά για να βοηθήσει το προζύμι,τώρα ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας στο αλεύρι
ανακατεύουμε λίγο και αμέσως και το προζύμι μας ανακατεύουμε καλά και σιγά σιγά βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι μόλις σχηματίστηκε ζύμη θα κολάει σταματάω το αλεύρι και βάζω λίγο λάδι ή βούτυρο στα χέρια μια να κάνω την ζύμη ομοιόμορφη σκεπάζω με μεμβράνη και ανάβω τον φούρνο 40 βαθμούς σκεπάζω και με πετσέτα και βάζω. Την ζύμη στο φούρνο μέχρι να φουσκώσει περίπου μία ώρα βγάζουμε και φτιάχνουμε τα καλιτσουνια
Για την γέμιση
1 μέτρια μυζήθρα
Ένα ποτήρι ζάχαρη
Λίγη κανέλα και λίγο δυόσμο σε όποιον αρέσει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν αυγωνουμε και ψήνουμε 170 βαθμους περίπου 20- 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο
Η Συνταγή είναι από Popi Ftylaki – “Κρητικές -ελληνικές συνταγές !”.