Connect with us

Ξεχωριστα

ΚΑΠΡΙΚΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΦΥΛΛΑ

Published

on

194eb40069acb56d34d4936cb8ef466d

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Καπρικό είναι το κρέας από αρσενικό γουρούνι (κάπρο) που ψήνουμε στο φούρνο με μια συγκεκριμένη διαδικασία με μικρές παραλλαγές από τόπο σε τόπο και από σπίτι σε σπίτι. Μια συνταγή που βρίσκουμε στην Κρήτη, κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου, από τις εποχές εκείνες που το γουρουνόπουλο το ανάθρεφαν στα σπίτια μαζί με άλλα οικόσιτα ζώα. Το περισσότερο γνωστό έθιμο στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα με το χοιρινό κρέας είναι τα χοιροσφάγια την περίοδο των Χριστουγέννων. Το καπρικό είναι εύκολο στην παρασκευή του και στηρίζεται όπως όλη η κρητική διατροφή στην καλή πρώτη ύλη.

Στο χωριό Γαλατάς του Ηρακλείου έχει καθιερωθεί από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο η «γιορτή καπρικού» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Το καπρικό του Γαλατά έχει βραβευτεί με το βραβείο «Χρυσή Διάκριση» στο 1Ο Φεστιβάλ Καθημερινής Κρητικής Οικιακής Κουζίνας».

Στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Βόνη Ηρακλείου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που γίνονται στην καρδιά του καλοκαιριού στην Κρήτη, ο μεζές που προσφέρετε στους πανηγυριώτες παραδοσιακά είναι το καπρικό.

Χιλιάδες προσκυνητών συγκεντρώνονται από όλα τα μέρη του νησιού από την παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

Πανηγυριώτικες εικόνες σε όλο το μεγαλείο τους! Από το χωριό έως το μοναστήρι ο δρόμος και από τις δύο πλευρές κατακλύζεται από εκατοντάδες «πραγματευτές» που πωλούν κάθε λογής εμπορεύματα από παιγνίδια για παιδιά, λαμπάδες, εικόνες, καντήλια για τους προσκυνητές…. μέχρι χαλιά, αποξηραμένα λουλούδια… και το καπρικό.

Ομάδες νέων σχηματίζουν τις δικές τους παρέες και προτιμούν να τιμήσουν την γιορτή και να λάβουν την χάρη της Αγίας, προτιμώντας τον παραδοσιακό τρόπο προσέλευσης με τα πόδια.

Βέβαια σε άλλες εποχές που δεν υπήρχαν τα οχήματα, οι προσκυνητές πήγαιναν με γαϊδουράκια και μουλάρια κατά παρέες.
Με πατητές και πολύχρωμα υφάσματα κάλυπταν τα σωμάρια του ζώου και μέσα σε λευκούς ντρουβάδες μετέφεραν τους άρτους στην εκκλησία.

Εποχές που οι άνθρωποι συναντιόταν στον δρόμο και χαιρετούσαν και ευχόταν ο ένας στον άλλο χωρίς να γνωρίζονται «χρόνια πολλά και του χρόνου να ξαναπάτε στην Χάρη Της», σε σχέση με τους σημερινούς πολυάσχολους, νευρικούς, αγχώδης οδηγούς που προσπαθούν με προσπεράσματα να φτάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στον προορισμό τους.

Από το Οροπέδιο Λασιθίου, από τη βόρεια και ανατολική Πεδιάδα, από την απάνω Μεσαρά και από τα γυροχώρια του Ηρακλείου συνήθιζαν να κοιμούνται μέσα στα αμπέλια ή στα γύρω χωράφια και να φεύγουν μετά τον εκκλησιασμό για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Για την εξυπηρέτηση τους στήνονται μικρά καφενεία και πρόχειρα εστιατόρια, ενώ το παραδοσιακό καπρικό στο φούρνο εξυπηρετούσε πολύ κόσμο. Καθώς ήταν στεγνό και ξεροψημένο μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα. Οι προσκυνητές από μακρινές περιοχές το έπαιρναν μαζί τους και το έτρωγαν στο δρόμο κατά παρέες για να κερδίσουν χρόνο και να προλάβουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Μια από τις στάσεις που προτιμούσαν ήταν δίπλα στις πηγές του Αποσελέμη, 3-4 ώρες πεζοπορία από την Βόνη, κοντά στον οικισμό Τοίχος και εκεί το απολάμβαναν… μαζί με κρασί.

Πάμε το απολαύσουμε και εμείς μία από τις παραδοσιακές συνταγές με λεμονόφυλλα.

Υλικά

2 κιλά πανσέτα σε χοντρά κομμάτια.
Χοντρό αλάτι
Λενόφυλλα
Φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση

Ζητάμε από το χασάπη μας να κόψει πανσέτα σε χοντρά κομμάτια περίπου 10cm.
Πλένουμε το κρέας και αφήνουμε να στεγνώσει. Αλατίζουμε αρκετά και αφήνουμε περίπου για 3 ώρες.


Τοποθετούμε όσο μπορούμε καλύτερα το εξωτερικό μέρος της πανσέτας (λίπος) να ακουμπάει στα τοιχώματα του ταψιού. Ένα μυστικό που έμαθα για να γίνει ξεροψημένο από έξω και μαλακό μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2,5 ώρες. Κάποιες συνταγές αναφέρουν ότι προσθέτουμε νερό στο ταψί. Εγώ θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται, το κρέας κατεβάζει αρκετά υγρά για να ψηθεί. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί και να αδειάσετε το ταψί όταν στο τέλος έχει ξεροψηθεί.


Πλένουμε τα λεμονόφυλλα και τα αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Όταν το κρέας μας είναι έτοιμο και έχει ξεροψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και άμεσος ρίχνουμε λίγη ρίγανη και σκεπάζουμε με τα λεμονόφυλλα. Κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Με τη θερμότητα θα βγουν τα αρώματα και τα έλαια από τα λεμονόφυλλα και θα αρωματίσουν το κρέας.


Τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο είναι ένας εξαιρετικός μεζές.

Καλή επιτυχία!!!

Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο – λαογράφο Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη για τις πληροφορίες για το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη και για το φωτογραφικό υλικό.
Επίσης τον Στέφανο Ραπάνη φωτογράφο για την εξαιρετική δουλειά.

ΠΗΓΗ

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές54 λεπτά ago

Ό,τι χρειάζεσαι για τα πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

Συνταγές3 ώρες ago

Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο

Συνταγές5 ώρες ago

Θεϊκές ταλιατέλες με σπανάκι

Συνταγές19 ώρες ago

Πολύ ωραία ιδέα που θα ξετρελάνει τα παιδιά

Συνταγές19 ώρες ago

Νόστιμο Γλυκό στο πεντάλεπτο, με 4 υλικά, χωρίς να λερώνουμε κουζίνες!

Συνταγές21 ώρες ago

Μεσολογγίτικο ρολό – ένα υπέροχο γλυκό με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι που μοσχοβολάει βούτυρο

Συνταγές23 ώρες ago

Τζιγεροσαρμάς – ο θρακιώτικος κεφτές με ρύζι και συκώτι

Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχα μουστοκούλουρα μαλακά, μυρωδάτα και γευστικότατα..

Συνταγές1 ημέρα ago

Πορτοκαλόπιτα μυρωδάτη και ζουμερή – Σερβίρετε με παγωτό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πολύ ωραίο κέρασμα !! Υπέροχα σοκολατάκια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης – Πάρα πολύ ωραία

Συνταγές2 ημέρες ago

Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Spring rolls χειροποίητα με λαζάνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπερβάλω καθόλου! Το γευστικό και δροσερό cheesecake που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ευκολοι πατατοκεφτέδες – δείτε πως θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους

Συνταγές2 ημέρες ago

Εξαιρετική συνταγή για μια νηστίσιμη τυρόπιτα

Γλυκα2 ημέρες ago

Κουλουράκια νηστίσιμα απλά και με σοκολάτα υγείας – η σοκολάτα πάει πολύ με το πορτοκαλί !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κλασσικό ελληνικό – Σήμερα φτιάξαμε Ιμάμ Μπαϊλντί

Συνταγές3 ημέρες ago

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από τα χεράκια μας με φρέσκα αμπελόφυλλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρέκια – απλά εξαφανίστηκαν !

Συνταγές3 ημέρες ago

Βουτηρένια κουλουράκια κουνελάκια πεντανόστιμα – μοσχομύρισε το σπίτι

Συνταγές3 ημέρες ago

Φτιάξτε μια νόστιμη πιπερόπιτα με ζουμερή γέμιση και γεμάτη αρώματα

Συνταγές3 ημέρες ago

Φλωρεντίνες αμυγδάλου στα γρήγορα, νηστίσιμες ή μή. Τις αγαπάμε για την γεύση και την απλότητα τους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο με φρέσκα φρούτα εποχής

Συνταγές3 ημέρες ago

Νηστίσιμοι Πατατοκεφτέδες – το τέλειο ορεκτικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές4 ημέρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές4 ημέρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές4 ημέρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Exit mobile version