Γιαουρτογλυκό με κρέμα γάλακτος
Υλικά:
250 γραμμ. μπισκότα digestive ολικής άλεσης
1/2 φλ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα (να μη γίνουν σκόνη!)
100 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γραμμ. γιαούρτιστραγγιστό
1 λεμόνι (ξύσμα)
3 φύλλα ζελατίνας
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35%
3 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
1. Αλέθουμε τα μπισκότα και τα φιστίκια, τα ανακατεύουμε με το βούτυρο και τα στρώνουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 23 εκατοστών. Ψήνουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15΄. Το αφήνουμε να κρυώσει.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ σε σαντιγί. Προσθέτουμε το μέλι, το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
3. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας για 10΄ σε κρύο νερό. Έπειτα τα στύβουμε και τα διαλύουμε σε 2 κ.σ. βραστό νερό. Ρίχνουμε τη διαλυμένη ζελατίνη στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύοντας, να πάει παντού.
4. Προσθέτουμε το αφράτο μείγμα γιαουρτιού στο μπισκότο και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.h1>Μαγεία σοκολάτας
- 250 γρ. σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
- 3 μεγάλα αβγά και 3 κρόκοι
- 2 βανίλιες
- 2 πρέζες αλάτι
- 60 γρ. αλεύρι
- 60 γρ. κακάο άγλυκο
- λίγο βούτυρο και λίγο κακάο για το ταψί
Βάζουμε τα αβγά με τους κρόκους σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα. Προοθετουμε τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.
Προσοχή το μπολ του μπεν μαρί δεν πρέπει να αγγίζει το νερό του μπεν μαρί.
Αφήνουμε στην άκρη. Η σοκολάτα πρέπει να είναι σχετικά χλιαρή όταν την προσθέσουμε στα υλικά. Όχι κρύα, γιατί τότε θα σφίξει πολύ το μείγμα του γλυκού.
Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με την άχνη να κρεμώσουν. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Χαμηλώνουμε το μίξερ και λίγη λίγη προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
Τέλος, κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι και κακάο και με μαλακή σπάτουλα απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα να ενσωματωθούν τα στερεά με τα υγρά υλικά.
Αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στο αέρα στους 200°C, για περίπου 12-15′. Αγγίζουμε με τα ακροδάχτυλα την επιφάνεια του γλυκού στο κέντρο. Δείγμα ότι ψήθηκε είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί επιφάνεια αλλά πιέζοντας ελαφρά νιώθουμε το κέντρο μαλακό.
Αν το κέντρο είναι ρευστό χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.
Αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 10′ στον πάγκο και μετά με κουτάλι σερβίρουμε τη ρευστή, σχεδόν υγρή μαγεία σοκολάτας με κρύα κρεμ ανγλαίζ βανίλιας.
Απολαυστικό κρεμ μπρουλέ
Υλικά:
- 5 κρόκους αυγού
- 1 αυγό
- 500 ml. γάλα
- 500 ml. κρέμα γάλακτος
- 1 βανίλια
- 100 γρ. ζάχαρη
- καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και τα ανακατεύουμε με ενα σύρμα χειρός.
- Αφου τα ανακατέψουμε, τα περνάω απο μια σήτα και το μοιράζουμε σε μπόλακια, τα βάζουμε σε ενα βαθύ ταψί και προσθέτουμε στο ταψί νερό ίσα που να φτάσει στη μέση απο τα μπολάκια.
- Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 λεπτά, μολις ειναί έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια καστανή ζάχαρη και την καίμε με φλόγιστρο.