Συνταγές
Εύκολα γερμανικά ψωμάκια που θα λατρέψουν όλα τα παιδιά
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά
για 10 ψωμάκια:
500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις η ολικής αλέσεως
300 ml χλιαρό νερό
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς αέρα.
Μέσα σε μπολ ριχνουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και μαγιά. Ανακατεύουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό ενώ ζυμώνουμε.
Θα γίνει μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αν θα βγει λίγο σφιχτή δεν πειράζει την ζυμώνουμε καλά και σκεπάζουμε με διαφάνεια και πετσέτα.
Σβήνουμε το φούρνο και έχουμε ανοιχτό μόνο το λαμπάκι. Τοποθετούμε μέσα στο φούρνο με ανοιχτό το λαμπάκι το σκεύος με την ζύμη και αφήνουμε για 2-3 ώρες να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει η ζύμη βγάζουμε από το σκεύος πάνω σε επιφάνεια πολύ ελαφρά αλευρωμενη και ζυμώνουμε ελαφρώς. Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη. Την χωρίζουμε σε 4 μέρη και κάθε μέρος σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων.
Τα τοποθετούμε όλα δίπλα δίπλα τα σκεπάζουμε με πετσέτα.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι κάνουμε κορδόνι τυλίγοντας το στην παλάμη μας σε κύκλο. Περνάμε μέσα από τον κύκλο την μια άκρη δηλαδή από πάνω προς τα κάτω και την κολλάμε στην κάτω πλευρα.
Περνάμε την άλλη άκρη από κάτω προς τα πάνω και περνάμε την άκρη κάτω από τον κύκλο.
Έτσι θα σχηματιστεί η κουλούρα σαν τσουρεκακι.
Κάνουμε και άλλα σχέδια όπως μας αρέσει.
Αλείφουμε με τα δάχτυλα μας λίγο νερό στην επιφάνεια τους και βουτάμε μέσα σε μπολ με σουσάμι άσπρο και μαύρο και σε παπαρουνοσπορο.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα πάνω σε χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 40′ λεπτά.
10′ λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος των 40′ λεπτών, τοποθετούμε μια άλλη λαμαρίνα στο φούρνο και ανοίγουμε τη θερμοκρασία στην μεγαλύτερη ένταση που έχει ο φούρνος μας.
Όταν είναι έτοιμα να τα φουρνησουμε ανοίγουμε το φούρνο ρίχνουμε 1 κούπα νερό στην λαμαρίνα που βάλαμε και αμέσως τοποθετούμε τη λαμαρίνα με τα ψωμάκια στη μεσαία σχάρα.
Χαμηλώνουμε την ένταση στους 200C βαθμούς και ψήνουμε για 20′ λεπτά, η μέχρι να ροδίσουν.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”