Συνταγές
Ο ωραιότατος μπακλαβάς των Χριστουγέννων με καρύδια και αμύγδαλα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Reggina Filippou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για μεγάλο ταψί:
2 πακέτα φύλλο κρούστας, 400 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα, 400 γρ. αμύγδαλα άσπρα καβουρντισμένα και χοντροτριμμένα, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, λίγο μοσχοκάρυδο, ξύσμα πορτοκαλιού, 1,5 φλιτζάνι γαλέτα, τρεις κουταλιές ζάχαρη, μια κουταλιά καστανή ζάχαρη
Για το ράντισμα των φύλλων:
ένα φλιτζάνι βούτυρο αγελάδος λιωμένο, 3/4 του φλιτζανιού ηλιέλαιο, 3/4 του φλιτζανιού φυτινή λιωμένη
Για το σιρόπι:
6,5 φλιτζάνια ζάχαρη, 4,5 φλιτζάνια νερό, 3/4 του φλιτζανιού μέλι, χυμός λεμονιού, φλούδα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε τα βούτυρα. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε έξι φύλλα βουτυρωμένα. Ρίχνουμε τέσσερις κουταλιές γέμιση, σκεπάζουμε με βουτυρωμένο φύλλο και ρίχνουμε πάλι γέμιση. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να κάνουμε οκτώ φύλλα.
Σκεπάζουμε με άλλα έξι φύλλα βουτυρωμένα. Χαράζουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω και τον βουτυρώνουμε με καυτό βούτυρο. Ραντίζουμε με μπόλικο νερό και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Η Συνταγή είναι από Reggina Filippou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η μαγειρική είναι ένας δημιουργικός τρόπος να εκφραστεί ο καθένας και να φτιάξει αναμφισβήτητα μοναδικές δημιουργίες.
Σαν το σπιτικό δεν έχει!