Συνταγές
Σαμσάδες είναι τυλιχτός μπακλαβάς με φύλλο χειροποίητο.
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Κορυφαία συνταγή για Σαμσάδες , με σεβασμό στις παραδόσεις του τόπου μας!
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Για να μαθαίνουν οι καινούργιοι και να θυμούνται οι παλιοί όλα εκείνα που φεύγουν και δεν γυρνούν.
ΥΛΙΚΑ
Για το φυλο
5 κούπες αλεύρι για φύλλο
2 κούπες νερό
Μια τσιμπιά αλάτι
2 κτσ. λάδι
1 κτσ. ξύδι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και αναμιγνύουμε να πάει παντού. Κάνουμε ένα λακουβάκι στο μέσον, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το νερό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά να γίνει μια λεία και λαμπερή ζύμη. Βάζουμε σε σακουλάκι τροφίμων, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα.
Σιρόπι
5 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
Λίγο χυμό λεμονιού
Βράζουμε για 10 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός προς δυνατή φωτιά.
Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 2 φύλλα μοσχολούλουδο, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
250 γρ. ξηροί καρποί, αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, ότι έχουμε
2 κουταλιές ζάχαρη
Λίγο μοσχοκάρυδο
2-3 δάκρυα μαστίχας
Λίγη πιπερόριζα στην μύτη του κουταλιού
Ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε και 100 γρ. βούτυρο αγνό εξαιρετικής ποιότητας, αναμεμειγμένο με 150 γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για την επάλειψη των φύλλων.
Κόβουμε το ζυμάρι σε 8 μέρη και ανοίγουμε 8 φύλλα σε μέγεθος πιάτου της πάστας.
Στο ενδιάμεσο πασπαλίζουμε νισεστέ, τα σκεπάζουμε, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με νισεστέ, με το βουρτσάκι μας πασπαλίζουμε αραιά με βουτυρόλαδο.
Βάζουμε σε όλο το φύλλο από την γέμιση, κλείνουμε από την άκρη γύρω -γύρω το φύλλο να μη φύγει η γέμιση και ρολάρουμε.
Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα, ιδανικά τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο μακρόστενο ταψί.
Κάνουμε καλή επάλειψη με το βουτυρόλαδο από πάνω όλα τα φύλλα μας. Κόβουμε με μαχαίρι ανά 3-4 δάχτυλα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας.
Σιροπιάζουμε αμέσως το γλυκό μας με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε στο ταψί να απορροφηθεί.
Γίνεται και με έτοιμο φύλλο κρούστας του εμπορίου. Φύλλο- λάδωμα – γέμιση. Στα 6-7 φύλλα, ρολάρισμα.
Για την ιστορία, παραδοσιακό γλύκισμα που έφτιαχναν με ότι περίσσευε από τον μπακλαβά, πολλές νοικοκυρές το έφτιαχναν μόνο με ψημένο και αλεσμένο σουσάμι εξ’ ου και το όνομά του!!
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.