Συνταγές
Ψωμί με χαρούπι υγιεινό και πολύ νόστιμο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Μαρίνα Βασιλάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το ψωμί:
300 γρ. νερό, 8 γρ. ξηρή μαγιά, 2-3 κτσ. ελαιόλαδο, 1 κτσ. κρυσταλλική ζάχαρη, 400 γρ. για τσουρέκι, 100 γρ. χαρουπάλευρο, 15 γρ. αλάτι.
Εκτέλεση
Σε μπολ ή μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε ένα δεκάλεπτο. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι σκληρό, το χαρουπάλευρο, το αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε ή ζυμώνουμε 10 λεπτά.
Λαδώνουμε το μπολ και βάζουμε τη ζυμη μας για μια ώρα να διπλασιαστεί. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μια φόρμα 30×10 ή δύο καρτελάκια. Εγώ το έβαλα σε μια φόρμα και το αφήνουμε να φουσκώσει ένα μισάωρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, χαράζουμε το ψωμάκι σε δύο σημεία με λαδωμένο μαχαίρι και ψήνουμε για 10 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά κατεβάζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς να ανοίξουμε για άλλα 30 με 40 λεπτά.
Για τα γεμιστά:
Εβαλα κρεμμύδι, ρύζι, ντομάτα, πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, σταφίδες, κουκουνάρι, ελαιόλαδο, δυόσμο, μαιντανό, ρίγανη, πατάτες, νερό. Ψήνω στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα.
Η Συνταγή είναι από Μαρίνα Βασιλάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Οι νόστιμες συνταγές δεν σταματάνε.. ΔΕΣ άλλη μια εξαιρετική πρόταση για σπιτικό ψωμί στη γάστρα που ξεχωρίζει για την γεύση – το πιο εύκολο που υπάρχει!
Η Συνταγή είναι από Lena Totsika – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλέυρι γοχ.
340 γρ. χλιαρό νερό
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
1 κτγ. αλάτι
1/2 κτγ. ζάχαρη
2 κτσ. λάδι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι έβαλα το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη & μόλις διαλύθηκε πρόσθεσα τα άλλα υλικά τα ανακάτεψα καλά με ένα κουτάλι.
Σκέπασα με μια κουβέρτα και σε 2 ώρες είχε διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά το έβαλα σε αλευρωμένη επιφάνεια, το έκανα 3-4 διπλώματα, έφτιαξα ένα στρογγυλό καρβέλι, το σκέπασα να ξαναφουσκώσει, το χάραξα απαλά με ένα μαχαίρι, και το έψησα στους 200 βαθμούς για 35′ λεπτά με κλειστό καπάκι και 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μετά με ανοιχτό το καπάκι.
Εγώ έκανα διπλή δόση, και έκανα ένα μεγάλο καρβέλι ψωμί, δεν το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο γιατί το έκανα σε πήλινη γάστρα.
Η Συνταγή είναι από Lena Totsika – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.