Συνταγές
Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Evi Bit – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Προζύμι
1 κιλό αλεύρι πλούσιο σε γλουτενη
25 γρ αλάτι
650 γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Μερα 1:η
Ταΐζω το προζύμι με 60 γρ αλεύρι και 60 γρ νερό. Ανακατεύω και βάζω στο ψυγείο σε γυάλινο κλειστό δοχείο.
Μέρα 2:η
Ταΐζω το προζύμι με 60 γρ αλεύρι και 60 γρ νερό. Αφήνω το βάζω ανοιχτό εκτός ψυγείου ώσπου να διπλασιαστεί το προζύμι και να κάνει φούσκες. Η διαδικασία παίρνει τουλάχιστον 4 ώρες
Σε ένα μπολ βάζω το νερό και το αλάτι και προσθέτω το μισό αλεύρι. Ανακατεύω να ενωθούν όλα τα υλικά. Έπειτα προσθέτω το προζύμι, το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύω. Θέλω η ζύμη να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Την αφήνω να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Μετά την μια ώρα αρχίζω να διπλώνω την ζύμη με βρεγμένο χερι από τις 4 μεριές κάθε 15 λεπτά για μια ώρα. Έπειτα διπλώνω ξανά την ζύμη κατά τον ίδιο τρόπο αλλά με απόσταση 30 λεπτών.
Όταν τελειώσω την διαδικασία του διπλώματος που διαρκεί συνολικά 2 ώρες βάζω την ζύμη σε καλάθι να φουσκώσει. Τοποθετώ το καλάθια στο ψυγείο και άφηνω όλη την νύχτα.
Μερα 3:η
Ζεσταίνω την γάστρα στον φούρνο στους 230 βαθμούς
Αναποδογυρίζω την ζύμη στην καυτή γάστρα και σχιζω με το ξυραφάκια την μια ακτή ως την άλλη. Ψήνω στους 230 με το καπάκι για 30 λεπτά και χωρίς το καπάκι αλλά 15
Σε σας που λατρεύετε την κρουστά στο ψωμί αυτό θα σας ξετρελάνει
Η Συνταγή είναι από Evi Bit – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.