Connect with us

Γλυκα

Τα μυστικά για το πιο «τρυφερό» τσουρέκι από την Βίκυ Κουμάντου

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ • Το τσουρέκι γίνεται στο μίξερ με ζύμωμα 20 λεπτών και πιο γρήγορη εξέλιξη της συνταγής ή στο χέρι χωρίς ζύμωμα και αναμονή μιας νύχτας (αν κάνει ζέστη, βάζουμε τη λεκάνη στο ψυγείο). • Το μίξερ μπορεί να ζυμώσει από 750 γρ. έως 2 κιλά αλεύρι, ανάλογα με το […]

Published

on

in 3114 571a2c35ed6b3

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο :  Βίκυ Κουμάντου – tastefull.gr

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Το τσουρέκι γίνεται στο μίξερ με ζύμωμα 20 λεπτών και πιο γρήγορη εξέλιξη της συνταγής ή στο χέρι χωρίς ζύμωμα και αναμονή μιας νύχτας (αν κάνει ζέστη, βάζουμε τη λεκάνη στο ψυγείο).
Το μίξερ μπορεί να ζυμώσει από 750 γρ. έως 2 κιλά αλεύρι, ανάλογα με το μηχάνημα. Στο χέρι μπορούμε να ζυμώσουμε 2 με 3 κιλά αλεύρι, ανάλογα με τη λεκάνη που έχουμε.
Το βασικότερο στάδιο για να γίνουν τα τσουρέκια κορδωτά και να έχουν καλή εμφάνιση στο πλέξιμο είναι το πλάσιμο των κορδονιών και όχι το ζύμωμα.
• Τα υγρά, 500ml, μπορεί να είναι γάλα ή γάλα και πορτοκάλι ή γάλα και κρέμα γάλακτος. Η γεύση εξελίσσεται με τα υλικά.
Αν βάλουμε φρέσκια μαγιά πρέπει να κάνουμε προζύμι. Αν βάλουμε ξερή μαγιά, μπαίνει κατευθείαν στο αλεύρι.
Η μαστίχα μπαίνει στο αλεύρι, ποτέ δεν ζεσταίνεται σε υγρό, γιατί κολλά στα τοιχώματα του σκεύους.
Το ψήσιμο γίνεται σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών. Βάλτε εσωτερικό θερμόμετρο φούρνου, αν έχετε. Αλλιώς προθερμάνετε το φούρνο τουλάχιστον 30 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες λαμαρίνες. Οι σκουρόχρωμες καίνε τη βάση του τσουρεκιού. Αν έχετε μόνο τέτοιες, μονώστε τις με αλουμινόχαρτο και ακουμπήστε πάνω το χαρτί με το τσουρέκι.
Το τσουρέκι αποτυγχάνει μόνο για ένα λόγο: η μαγιά δεν λειτούργησε σωστά. Χρησιμοποιούμε χλιαρό γάλα, σε θερμοκρασία 35-45 βαθμούς Κελσίου. Ποτέ πιο ζεστό, ποτέ πιο κρύο.
Με 1 κιλό αλεύρι, βγαίνουν 4 τσουρέκια βάρους μισού κιλού το καθένα. Καταψύχονται τέλεια, όπως κάνουν στο Σικάγο Ελληνίδες που μοιράζουν 40 τσουρέκια στην οικογένειά τους κάθε Πάσχα.

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια • 60 γρ. μαγιά νωπή ή 16-18γρ ξερή μαγιά • 500 ml γάλα • 300 γρ. ζάχαρη • Λεπτοτριμμένο ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα • 1 κουταλιά σούπας αλεσμένο μαχλέπι • 1/2 κουτ. γλυκού αλεσμένο καρδάμωμο • 4 αυγά, θερμοκρασία δωματίου • 125 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο ζεστό • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και ζάχαρη, για άλειμμα • αμύγδαλα τριμμένα, παπαρουνόσπορος, σουσάμι, ζάχαρη κόκκους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Σε ένα μπολ, βάλτε 100 ml χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 80 γρ. από το αλεύριΤΟ ΖΥΜΩΜΑΣε κατσαρολάκι, ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα

ΤΟ Α΄ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

σκεπάστε πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε τη λεκάνη σε μια κουβέρτα

ΤΟ ΠΛΑΣΙΜΟ

Μοιράστε τη ζύμη σε 4 μέρη, απλώστε κάθε μέρος σε τετράγωνο και κόψτε κατά μήκος κορδόνια. Για να είμαι σίγουρη ότι έχουν ίδιο βάρος, τα ζύγισα, για να βγάλω ισόπαχα κορδόνια και ομοιόμορφα φουσκωμένα τσουρέκια. Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια. Ζυμώστε καλά με τη βάση της παλάμης σας ώστε να σπάσουν οι φουσκάλες και να γίνει ομοιόμορφο κορδόνι. Αν μακραίνει πολύ, διπλώστε κατά μήκος και ξαναπλάστε το.

Ρίξτε λίγο αλεύρι πάνω τους, ίσα να καθίσει στην επιφάνεια για να μπορέσει να πλεχθεί εύκολα το κορδόνι σε πλεξούδα. Πλέξτε τα σε πλεξίδες με 3, 4,5 ή 6 κορδόνια. Ακουμπήστε το κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί. Είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσετε έτσι και, ακόμα αν χωρούν να ψηθούν δύο μαζί, το χαρτί τα χωρίζει σε περίπτωση που φουσκώσουν επικίνδυνα πολύ.

ΤΟ Β΄ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Βάλτε τα τσουρέκια με τα χαρτιά τους πάνω σε σχάρα ή λαμαρίνα, μέσα στο φούρνο ξεσκέπαστα (ελαφρά ζεστός 40˚C) και αφήστε μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο. Βγάλτε τα ταψιά από το φούρνο, ανάψτε τις αντιστάσεις στους 200˚ και μέχρι να ζεσταθεί, αλείψτε μόνο το τσουρέκι που θα ψήσετε πρώτο, με το γλάσο αυγού. Αλείψτε πολύ προσεκτικά και στα πλαϊνά του τσουρεκιού. Αλείψτε δεύτερη φορά με αυγό και διακοσμήστε με ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ Ψήστε σε αντιστάσειςΤΡΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΨΟΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

1. Αλείψτε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό, αφήστε να στεγνώσει και αλείψτε ξανά νέα στρώση.
2. Πασπαλίστε με αμύγδαλο, όχι όπου να’ ναι, αλλά κατά μήκος των κορδονιών, όπως διπλώνονται, για να τονίσετε το σχήμα τους. Για τον παπαρουνόσπορο -που είναι πολύ ψιλός- βρέξτε το δάχτυλό σας, βουτήξτε το στο σπόρο και ακουμπήστε το πάνω στο τσουρέκι, στο σχήμα που θέλετε.
3. Το κόκκινο αυγό μην το βάζετε από την αρχή στο τσουρέκι, αλλά αφού το ψήσετε. Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπήστε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας στο σημείο που θέλετε να βάλετε το αυγό και προσεκτικά βυθίστε το αυγό. Το ζεστό τσουρέκι υποχωρεί και αγκαλιάζει το αυγό. Όταν κρυώσει σφίγγει γύρω του.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο :  Βίκυ Κουμάντου – tastefull.gr

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές15 ώρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

Συνταγές17 ώρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

Συνταγές19 ώρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

Συνταγές21 ώρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Συνταγές22 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

Συνταγές23 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

Συνταγές2 ημέρες ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

Συνταγές2 ημέρες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

Συνταγές3 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

Συνταγές3 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

Συνταγές4 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Συνταγές4 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

Συνταγές4 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Συνταγές4 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

Συνταγές5 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι

Exit mobile version